Prinsjesdag: haar en make-up door kampioenen, cruciale stageplekken, forse looneis voor 2021 en economische krimp van ruim 5%

Het was vandaag – net als elk jaar op Prinsjesdag – weer een spannende en MOOIe dag voor een aantal getalenteerde mbo-leerlingen die het haar en de make-up mochten verzorgen van minister van OC&W Ingrid van Engelshoven en vijf Tweede Kamerleden van verschillende politieke partijen. De politici vertrouwen hun haar en visagie toe aan Nationaal kampioenen Ynola Lommerse en Nina van der Vaart in Lifestyle Salon The Hague.

Talent
Ynola Lommerse, vandaag verantwoordelijk voor het haar, en Nina van der Vaart, verantwoordelijk voor de make-up, vormen de goudhaantjes onder de studenten. Deze Nationaal kampioenen zullen in 2021 Nederland vertegenwoordigen op EuroSkills, het EK voor beroepen dat in Graz, Oosterrijk wordt georganiseerd. Nina: “Ik vond het echt een buitenkans vandaag. Wie maakt dat nou mee?” Ynola voegt eraan toe: “Ik vond het een superleuke ervaring!” Het Prinsjesdagevent werd georganiseerd onder het label ‘Dit is mbo’. Binnen dit platform werken o.a. de MBO Raad, SBB, WorldSkills Netherlands, FNV MOOI, ANKO, CNV Vakmensen en ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen om de Nederlandse samenleving te laten zien dat het mbo veel te bieden heeft.

 Aandacht voor vakmanschap
Gisteren brachten diverse Kamerleden en burgemeesters al een bezoek aan ROC’s om kennis te maken met de verschillende beroepen en om te zien op welke manier er in coronatijd les wordt gegeven. Met deze actie vroegen zij aandacht voor de grote toegevoegde waarde van mbo’ers en vakmensen voor de Nederlandse economie en het belang van voldoende stageplaatsen en leer-werkplekken.

Opening mbo-jaar
Over dat laatste werd vorige week donderdag al gesproken. Toen openden Premier Mark Rutte en Minister Van Engelshoven het mbo-jaar. In hun toespraken riepen zij op om stageplekken in stand te houden. Rutte: “Zeker ook in het mbo, die stageplekken zijn cruciaal, die banen zijn cruciaal.” En over kappers zei Rutte: “En hoe cruciaal zijn kappers? Ook zo’n sector die we normaal vinden. We hebben allemaal met onze handen in teveel haar gezeten!”

Looneis van 5%
Een dag voor Prinsjesdag zet de FNV de cao-onderhandelingen voor volgend jaar in op een looneis van 5%. FNV MOOI vindt dat te fors, vooral vanwege de coronacrisis en de economische krimp. Marga Patijn, voorzitter FNV MOOI: “Er is al een aantal jaar telkens een reden om de lonen niet te verhogen. Dit jaar is natuurlijk bijzonder door de coronacrisis, de uiterlijke verzorging kan dit nu echt niet aan, maar we moeten ons wel realiseren dat de kostenbeheersing van de jaren voor corona vooral op de schouders van de werknemers terecht is gekomen. FNV MOOI vindt de looneis van 5% nu niet realistisch en onhaalbaar. Onze branche heeft door corona een te grote klap gehad, maar wil je een aantrekkelijke branche blijven, dan moet er nu en zeker in de toekomst wel wat gebeuren.”

Troonrede
Ook in de Troonrede roept Koning Willem-Alexander op om niet te bezuinigen. “De regering maakt de keuze in deze onzekere tijd niet te bezuinigen, maar juist te investeren in baanbehoud, goede publieke voorzieningen, en een sterkere economische structuur en een schoner land nu en straks. Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar. De Nederlandse economie en overheidsfinanciën zijn veerkrachtig. De laatste jaren is een financiële buffer opgebouwd waarvan we nu de vruchten plukken. Deze publieke spaarpot maakt de gezondheidseffecten van het coronavirus niet minder heftig, maar maakte de eerste directe economische gevolgen wel beter draagbaar.

Nu moeten we ons schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag, die ook doorwerkt in de economie en overheidsfinanciën op lange termijn. Hoe precies, hangt af van de vraag tot wanneer en in welke mate het coronavirus ons in zijn greep blijft houden. Maar alle recente cijfers en ramingen zijn ongekend in vredestijd. Met een historische krimp van ruim 5 procent in 2020. Met een historische omslag van een overschot op de rijksbegroting naar een tekort van 7 procent in één jaar. En met een verdubbeling van de werkloosheid ook in één jaar.”

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier