Administratie

Kan ik de boekhouding zelf uitvoeren?
Ja, dat mag je zelf doen. Bijvoorbeeld met het FNV MOOI Boekhoudpakket. Dat is een gratis pakket waarmee je zelf je administratie kan bijhouden, inzicht houdt op inkomsten en uitgaven en makkelijk je BTW-aangifte kan doen bij de Belastingdienst. Het FNV MOOI Boekhoudpakket ontvang je gratis bij het volgen van de cursus ‘Boekhouden – basis’ bij de MOOI Academie. Aanmelden voor deze cursus kan hier.

De boekhouding van een zelfstandige moet aan een paar regels van de Belastingdienst voldoen. Een voorbeeld hiervan is aangifte BTW (per kwartaal of per jaar) via de website van de Belastingdienst. Meer informatie vind je op website van de belastingdienst: www.belastingdienst.nl. Er is ook een speciale afdeling voor startende zzp’ers: www.belastingdienst/starters
Veel zzp’ers vinden het zelf doen van de boekhouding lastig en kiezen voor een boekhoudkantoor, zij kennen die regels. Het kan ook goedkoper! Leden van FNV MOOI kunnen gebruik maken van de administratie-aanbiedingen van een administratiekantoor en dat vele honderden euro’s schelen. Kies je toch voor een andere boekhouder, is het verstandig om enkele boekhoudkantoren bij jou in de buurt om een offerte te vragen. Laat in die offertes ook je belastingzaken verwerken, zodat je niet achteraf verrast wordt door wat je nog moet betalen.

Je bent verplicht een financiële administratie bij te houden die je 10 jaar moet bewaren. Alle financiële stukken moet je bewaren, zoals rekeningen van producten, bonnen, je afsprakenboek, bankafschriften. Wanneer je boven een bepaalde omzetgrens komt, moet je namelijk BTW afdragen.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier