Bijzonder besluit kabinet m.b.t. contactberoepen

Snappen jullie waarom er in het openbaar vervoer (OV) verplicht met mondkapjes gereisd moet worden en dat de contactberoepen – o.a. kappers, nagelstylisten en schoonheidsverzorgers die vaak maar 30 cm van neus tot neus werken – dat absoluut niet hoeven? Begrijpen jullie het niet? Nou, wij eigenlijk ook niet! Er moet bij de contactberoepen een intake gedaan worden bij binnenkomst van de klant. Dat kan ook bij binnenkomst in de bus. In de salon moet iedereen 1,5 meter van elkaar af zitten. Ook dát kan in de bus.

Persconferentie 6 mei
Vanavond heeft minister-president Mark Rutte in de persconferentie aangegeven dat kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, pedicures, visagisten en andere contactberoepen vanaf 11 mei weer open mogen. Zónder dat alle protocollen zijn beoordeeld en zónder de verplichting van mondkapjes. FNV MOOI heeft eerder vandaag al een persbericht uitgestuurd waarin wordt aangedrongen op het verplicht gebruik van mondkapjes. We zijn immers geen proefkonijnen!

Voorwaarden
Minister-president Mark Rutte gaf aan dat er voorwaarden zijn voor het uitvoeren van de contactberoepen:

 1. Werk zo veel als mogelijk op 1,5 meter afstand. Zet bijvoorbeeld (kappers)stoelen op voldoende afstand van elkaar.
 2. Doe direct bij binnenkomst een intake met de klant, zodat er besproken kan worden of er klachten zijn.

Als deze voorwaarden worden gehanteerd, zijn mondkapjes volgens de deskundigen van minister-president Rutte niet nodig in de UV-branches. Bijzonder eigenlijk, want deze voorwaarden kunnen ook doorgevoerd worden in het OV en daar worden mondkapjes wél verplicht.

Bijzonder
FNV MOOI vindt het besluit van de overheid ‘bijzonder’. Vooral omdat in alle protocollen, zowel van de kapper als de schoonheidsspecialist en de nagelstylist, persoonlijke beschermingsmiddelen zijn opgenomen, waaronder mondkapjes. Deze protocollen zijn onder de aandacht gebracht van de overheid. Ook is uit de enquête onder leden van FNV MOOI gebleken, dat werknemers en ZZP’ers alleen aan het werk willen als er veilig gewerkt kan worden, onder meer met een mondkapje.

De situatie is nu dezelfde als 6 weken geleden. Toen moesten de salons sluiten, omdat er geen 1,5 meter afstand gehouden kon worden. Wat is er dan nu veranderd? Ja, werkgevers zijn veel omzet kwijt en er liggen minder mensen op de IC.

Protocollen
Morgen overleggen we met partijen in de UV over de protocollen en zorgen we voor de aanvullende informatie. Dan zullen ook de laatste aanpassingen aan de protocollen worden gedaan, zodat werknemers en ZZP’ers hulp krijgen bij het doorvoeren van de maatregelen.

 

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier