Belangrijke informatie voor jou

Laatst gewijzigd: 9 mei

Beste kappers en beauty professionals,

Op deze website vind je veel informatie die belangrijk is voor jou in de tijd van het nieuwe Coronavirus COVID-19. Je vindt hier het protocol voor jouw branche, extra informatie en uitleg van de protocollen in de Toolkit, infographics en video’s, en voorbeelden die je kunt gebruiken en aanpassen voor communicatie richting de consument. Ook vind je op deze website Q&A’s en een handig artikel over de noodmaatregelen, zodat jij precies weet wat je aan kunt vragen en waar jij recht op hebt.

Op 6 mei heeft de overheid besloten dat er geen mondkapjes verplicht worden gesteld voor het uitvoeren van de contactberoepen. FNV MOOI constateert dat niet alle deskundigen en alle landen hetzelfde standpunt hebben m.b.t. de toegevoegde waarde van het mondkapje om de veiligheid voor jezelf en je omgeving te waarborgen. In veel landen zijn mondkapjes juist wél verplicht. In Duitsland is het mondkapje bijvoorbeeld verplicht voor kappers. FNV MOOI adviseert daarom de werkenden in de uiterlijke verzorging zekerheidshalve ook mondkapjes te dragen tijdens het werk. Zowel de klant als de kapper.

De werkgever is verplicht voor een veilige werkplek te zorgen. Wij vinden dus dat de werkgever voor mondkapjes moet zorgen. Doet hij/zij dat niet, dan kan de werknemer ze natuurlijk zelf aanschaffen en de bon bij de werkgever indienen. Het zal niet zo zijn dat jouw werkgever jou verbiedt om een mondkapje te dragen. Mocht namelijk blijken dat jij of de klant toch besmet bent geraakt tijdens de kappersbehandeling, dan is het die werkgever die ex artikel 7:658 BW aansprakelijk gesteld kan worden.

Ook een ZZP’er is verplicht voor een veilige werkplek voor de klant te zorgen. Ook de ZZP’er kan aansprakelijk gesteld worden als er iets gebeurt door zijn of haar nalatigheid. Dus zorg dat jij het goed geregeld hebt! FNV MOOI adviseert alle werkenden voorlopig mondkapjes te dragen, onder het motto: Safety first, iedere foute spetter telt!

Houd deze website regelmatig in de gaten, want er kan informatie worden aangepast n.a.v. nieuwe regels en inzichten. Op elke pagina zie je direct wanneer de pagina voor het laatst is bijgewerkt met actuele informatie.

...
...
...
...
...
...