Brief aan Den Haag: laat heel de uiterlijke verzorging veilig opengaan

Kappers, schoonheidsspecialisten, visagisten, pedicures en nagelstylisten zouden – mits de cijfers het toelaten – veilig open moeten kunnen: dat is het onderwerp van de brief die FNV MOOI vandaag naar Den Haag stuurde. De brief bevat onder meer uitkomsten van een QuickScan, die FNV MOOI onder zijn leden heeft gehouden. Vanmiddag en komend weekend wordt er weer vergaderd over de maatregelen rondom corona.

Schuin oog naar de buurlanden
Inmiddels zijn de contactberoepen in de uiterlijke verzorging sinds 15 december gesloten. Zij moesten het werk neerleggen in de drukste periode van het jaar. In België en Duitsland is inmiddels besloten dat de contactberoepen in de UV weer aan het werk kunnen. Hierdoor kijken de contactberoepen in Nederland met een schuin oog naar de buurlanden.

QuickScan onder leden
Uit een QuickScan die FNV MOOI vorige week afnam bij zijn leden, kwam naar voren dat de hele UV er vanuit gaat dat de complete groep bij de juiste besmettingscijfers tegelijk open mag. De QuickScan liet tevens zien dat een groot deel (60% werknemers en 44% ZZP’ers) bang is voor corona en met name voor de nieuwe varianten. Toch wil de achterban graag weer aan het werk (82% werknemers en 98% ZZP’ers), omdat het grootste gedeelte vreest voor hun inkomen/loon. Ondanks voorgaande begrijpt meer dan de helft van de ondervraagde leden de maatregelen die nu van kracht zijn. Door de angst voor corona wil ruim 55% graag voorrang bij de vaccinatie, na de (kwetsbare) ouderen en het zorgpersoneel. Een reëel verzoek, omdat zij allen lijflijk in contact met hun klant komen.

Welbevinden Nederlandse bevolking
De hele UV heeft een groot aandeel in het verhogen van het welbevinden van de Nederlandse bevolking. Niet alleen op mentaal gebied, ook qua gezondheid van onder meer de huid, het haar, de nagels en de voeten. Dergelijke behandelingen kunnen pijn, stress en angst verminderen, zorgen voor ontspanning en verhogen het immuunsysteem.

Veilig aan het werk
FNV MOOI hoopt dat de cijfers het toelaten dat alle contactberoepen weer kunnen starten, mits dat op een veilige manier kan. De QuickScan laat eveneens zien dat de veiligheidsmaatregelen die in de protocollen staan en de maatregelen die vanuit de overheid worden gecommuniceerd, goed opgevolgd werden op het moment dat de salons open waren. 98% van de ondervraagden droeg sinds 1 december een mondneusmasker in de salon, er werd – waar dat kon – 1,5 meter afstand gehouden en ook werd er voldaan aan de registratie- en intake-plicht.

RI&E in orde
FNV MOOI heeft in de brief uitdrukkelijk aan de overheid gevraagd de maatregelen om veilig en gezond te kunnen werken goed te communiceren. Iedereen dient ervoor te zorgen dat de RI&E op dat punt in orde is. Daarnaast benadrukt FNV MOOI dat het gebruik van mondneusmaskers in de salon bijdraagt aan de veiligheid op de werkvloer, net zoals dat ook in België en Duitsland het geval is.

Wij hopen dinsdagavond, samen met jullie, op een positief bericht vanuit de overheid.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier