Corona-update: aangescherpte maatregelen en registratieplicht contactberoepen

Vanaf vanavond 18 uur gelden er drie weken lang nieuwe, aangescherpte maatregelen voor heel Nederland. Dat vertelden Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gisteren tijdens de persconferentie. Wat gaat er gebeuren?

Nog meer besmettingen
De strengere maatregelen zijn genomen vanwege de grote hoeveelheid besmettingen in de afgelopen weken én omdat mensen zich niet goed aan de regels houden. In week 38 (16 tot 22 september) waren er 13.471 besmettingen; een toename van 5.206 besmettingen t.o.v. week 37 met 8.265 besmettingen. Vandaag zijn de cijfers over de periode 23 tot 29 september bekendgemaakt: 19.326 positieve tests van het coronavirus. Dat is opnieuw een stijging van 5.855 besmettingen.

Registratieplicht bij contactberoepen
Naast de aangescherpte en aangepaste maatregelen die gelden voor elke Nederlander, zijn werkenden in de uiterlijke verzorgingsbranche verplicht om bij te houden welke klant wanneer in de salon is. Deze registratieplicht voor contactberoepen geldt in ieder geval voor de komende drie weken en is een aanvulling op de intake die gedaan wordt bij het maken van de afspraak en bij binnenkomst. De registratieplicht vergemakkelijkt het bron- en contactonderzoek van de GGD, in het geval van een corona-uitbraak.

Intake en registratie
Doe altijd een intake met de klant bij het maken van de afspraak én wanneer de klant de salon binnenkomt. Bekijk het protocol voor jouw branche voor de adviezen omtrent de intake en alle andere adviezen m.b.t. veilig werken in coronatijd: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/protocol-2.html. Daarnaast ben je vanaf vanavond 18 uur verplicht je klant te registeren wanneer hij/zij naar de salon komt. Waarschijnlijk werk je als zzp’er al met een klantensysteem of heeft je werkgever dat allemaal goed geregeld. Is dat niet het geval, dan kun je de gegevens ook noteren in een schriftje. Registreer de klant direct bij binnenkomst, als aanvulling op de intake. Download hier een voorbeeld van een intake- en registratieformulier.

Let op! Het registratieformulier of het schriftje dat je gebruikt, bevat privacygevoelige informatie. Laat het dus niet rondslingeren en vraag je klant toestemming om de informatie te delen op verzoek van de GGD voor bron- en contactonderzoek.

Tip! Verzoek je klant ook dringend jou te informeren als hij/zij binnen 10 dagen na de salonafspraak corona(verschijnselen) krijgt. Als dit gebeurt, informeer dan direct de GGD zodat het bron- en contactonderzoek gestart kan worden. Kijk op ggd.nl voor de dichtstbijzijnde GGD-locatie in jouw regio en voor de contactgegevens.

Mondkapjes
Tijdens de persconferentie gaf Premier Mark Rutte aan dat voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vanwege de hoge besmettingsgraad het advies wordt gegeven een mondkapje te dragen in winkels. Het is geen verplichting, maar winkeliers mogen mensen wel weigeren die dat niet willen doen. Verder is er een verplicht deurbeleid voor de detailhandel dat ervoor moet zorgen dat mensen in de winkels 1,5 meter afstand kunnen bewaren. De verplichting van mondkapjes geldt vooralsnog dus alleen in het OV. Premier Mark Rutte geeft inmiddels wel toe dat mondkapjes enig effect hebben en hij heeft  het Outbreak Management Team om een advies gevraagd over een bredere inzet van mondkapjes. Dat is ook naar aanleiding van wat het Red Team hierover heeft gezegd. Gisteren schreef FNV MOOI al over de visies van diverse experts m.b.t. het gebruik van mondkapjes, waaronder het Red Team. Kijk hier voor dat bericht: https://fnvmooi.nl/coronavirus/aantal-besmettingen-stijgt-snel-wees-voorzichtig-houd-je-aan-de-protocollen/.

Lokale mondkapjesplicht
Het Parool meldt vandaag dat burgemeesters die zien dat het op sommige plekken te druk wordt, mogen gaan experimenteren met een lokale mondkapjesplicht of met andere maatregelen die het gedrag van mensen beïnvloeden. Dat is besloten in een overleg tussen het kabinet en de 25 veiligheidsregio’s. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil dat iedereen in de regio een mondkapje draagt in publieke binnenruimtes, ook bij de contactberoepen. Daarmee gaat de burgemeester een stap verder dan het advies van het kabinet. Halsema: “Fysieke ontmoetingen moeten een uitzondering worden. Je zoekt elkaar alleen op als het noodzakelijk is.” Het dringende advies gaat volgens Halsema ook gelden voor de regio’s Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost. Burgemeester Aboutaleb wil in zijn regio ook een bredere mondkapjesplicht, dus niet alleen in winkels maar ook in andere publieke ruimtes. Burgemeesters Van Zanen van Den Haag en Jorritsma van Eindhoven sluiten zich hierbij aan.

In België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Spanje, Portugal en Italië geldt al een brede mondkapjesplicht. Ook Trumps topadviseur op het gebied van Volksgezondheid heeft al eerder (augustus 2020) alarm geslagen en adviseert zelfs een mondkapje thuis te dragen als je samenleeft met een kwetsbaar persoon. De prominente Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci zou zijn collega Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, willen vragen de snelgroeiende hoeveelheid data te bestuderen over het belang en de effectiviteit van mondkapjes. Een krachtige aanmoediging van de autoriteiten om overal in Nederland een mondmasker te dragen, is volgens Fauci op zijn plaats.

Marga Patijn, voorzitter FNV MOOI: “Ik begrijp dat de mondkapjes werkgevers geld kosten, maar het kost de werkgevers veel meer geld als de klanten wegblijven omdat zij zich niet veilig voelen bij jou in de salon. Werkgevers kunnen zich niet meer verschuilen achter ‘ik wist het niet’ nu zoveel deskundigen zeggen dat mondkapjes bijdragen aan de bescherming. Dus: werkgevers, kijk uit! Werknemers die besmet zijn kunnen flink ziek worden en anderen besmetten. De ziekte kan zeer ernstige gevolgen hebben. Kijk uit dat je niet aansprakelijk gesteld wordt! Denk aan asbest in het verleden.” FNV MOOI schreef al eerder over de aansprakelijkheid m.b.t. asbest en de mogelijke relatie met de mondkapjes. Lees dat artikel hier: https://fnvmooi.nl/coronavirus/fnv-mooi-adviseert-mondkapjes/.

Extra maatregelen?
Minister Hugo de Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat als het oplopende aantal coronabesmettingen met de nieuwe maatregelen niet genoeg wordt teruggedrongen, het kabinet niet uitsluit dat er een avond- en nachtklok wordt ingesteld. Premier Mark Rutte gaf tijdens de persconferentie het volgende aan: “Als dit forse pakket aan maatregelen niet werkt, dan kan het niet anders dan dat we kijken naar nog zwaardere maatregelen. Dan ga je steeds meer terug naar de intelligente lockdown.”

De nieuwe aangescherpte regels zijn een aanvulling op de basisregels:

  • Gelden vanaf 29 september 18 uur;
  • Zijn voor drie weken.

Kijk hier voor de complete lijst met aangescherpte maatregelen en eventuele uitzonderingen op de regels:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/09/28/aangescherpte-maatregelen-om-de-verspreiding-van-het-virus-terug-te-dringen

Kijk hier voor de basisregels m.b.t. het coronavirus:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus/gezondheidsadviezen

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier