Corona-update en advies FNV MOOI

In de afgelopen week is het aantal gemelde positieve coronatesten verdubbeld (+103%) ten opzichte van de week ervoor, zo meldt het RIVM. Dit is naar alle waarschijnlijkheid een gevolg van de combinatie van de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus, terugkerende vakantiegangers die het virus verspreiden en de versoepelingen die sinds 26 juni zijn doorgevoerd. FNV MOOI adviseert: houd je aan de maatregelen en draag een mondkapje!

Deltavariant
De deltavariant van het virus (voorheen Indiase variant) is inmiddels dominant in onze buurlanden België en Duitsland. Ook in Nederland rukt de deltavariant op. Deskundigen voorspellen dat ook in ons land deze variant dominant zal worden. Daarnaast wordt gesproken over een mogelijk nieuwe golf in het najaar. Afgelopen vrijdag berichtte het RIVM dat de helft van het aantal besmettingen inmiddels te ‘danken’ is aan de deltavariant. De vaccins zijn ontwikkeld met de oorspronkelijke variant als model, waardoor mogelijk de effectiviteit van de vaccinaties bij de mutatie lager ligt. In het nieuws ligt vooral Pfizer onder vuur; het vaccin beschermt voor ruim 90% tegen de oorspronkelijke variant en tussen de 60 en 79% tegen de deltavariant. Aanstaande maandag komt de Gezondheidsraad met een advies over het combineren van verschillende vaccins voor een betere bescherming. Al met al reden genoeg voor FNV MOOI om iedereen nogmaals op het hart te drukken: houd je aan de maatregelen en draag een mondkapje. Niemand zit te wachten op een volgende lockdown in het najaar.

Kijk hier voor meer informatie:
https://www.omroepwest.nl/nieuws/4419037/Coronavirus-Vaccin-Pfizer-blijkt-minder-effectief-tegen-Delta-variant.
https://www.nu.nl/coronavirus/6143885/waarom-we-ons-nog-niet-druk-maken-over-het-stijgende-aantal-besmettingen.html.
https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2021/07/weten-feiten-delta-variant-coronavirus-mutatie/.
https://www.rivm.nl/nieuws/aantal-positieve-coronatesten-in-een-week-verdubbeld.

Steunpakket voor ondernemers
Het kabinet ziet een positieve ontwikkeling in het economisch beeld van Nederland en heeft daarom vooralsnog besloten dat het steun- en herstelpakket voor ondernemers na het derde kwartaal van 2021 (juli, augustus en september) niet verlengd zal worden. Op de website van de Rijksoverheid is te lezen: De maatschappelijke en economische impact van het coronavirus neemt snel af en de economie herstelt zich. Het gaat ook wezenlijk beter dan vier weken geleden bij de aankondiging van het nieuwe steunpakket werd verwacht. Het kabinet ziet daarin aanleiding om een wijziging te doen in de loonsubsidie NOW. Nu alle bedrijven open mogen, mogen werkgevers in het nieuwe pakket nog een omzetverlies tot maximaal 80 procent opgeven. Daarnaast verlengt het kabinet de periode waarin ondernemers uitstel van belasting kunnen aanvragen tot 1 oktober.

Ondernemers worden opgeroepen alleen nog steun aan te vragen als dat echt noodzakelijk is. Tijdens de steun- en herstelpakketten vielen veel ZZP’ers en kleine zelfstandigen in de uiterlijke verzorging buiten de boot. Ook bij de Nationale Ombudsman zijn veel klachten binnengekomen van ondernemers die in de knel zitten door corona. De Nationale Ombudsman pleit voor maatwerk voor schrijnende gevallen. Kijk hier voor dat artikel: https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2021/ondernemers-in-de-knel-door-corona-ontwikkel-maatwerk-voor-schrijnende-gevallen.
Kijk hier voor de aanpassingen in het steunpakket: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/06/29/aanpassingen-steunpakket-door-herstel-economie.

Zwaar weer voor ZZP-kappers en -schoonheidsspecialisten
De NOS kopte woensdag 7 juli in een artikel ‘Helft ZZP’ers verliest opdrachten in coronacrisis, grootste deel toch tevreden’. Dat blijkt uit een jaarlijkse enquête onder ZZP’ers van het CBS en TNO. Toch beoordeelt ruim een kwart van alle 8.000 ondervraagden hun financiële situatie als matig of slecht. Met name veel ZZP-kappers en -schoonheidsspecialisten verloren veel werk, is te lezen op de site. Kijk hier voor dat artikel:
https://nos.nl/artikel/2388269-helft-zzp-ers-verliest-opdrachten-in-coronacrisis-grootste-deel-toch-tevreden.

Hulp en advies
FNV MOOI is er voor jou als werknemer en ZZP’er in de uiterlijke verzorging. Heb je een vraag over je werk en inkomen m.b.t. het coronavirus? Mail naar info@fnvmooi.nl of bel met 030 – 23 14 221.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier