Coronabesmettingen lopen op eerder op dan verwacht!

De laatste weken lopen de coronabesmettingen weer op. We zien ook meer berichten in de media, zelfs weer over mogelijke lockdowns en de verantwoordelijkheid die de minister dit keer zeer nadrukkelijk bij de ondernemers en de branche legt om toch coronamaatregelen in te voeren, zoals onder andere afstand houden. Duitsland spreekt al over een zomercoronagolf en pleit voor maatregelen zoals een mondkapjesplicht en het tonen van de coronapas. Deze berichten zetten iedereen weer op scherp. Belangrijk, volgens FNV MOOI.

Geen garantie over nieuwe lockdown
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan: de coronabesmettingen en berichten over een nieuwe uitbraak zijn aan de orde van de dag. Zorgminister Ernst Kuipers laat aan RTL Nieuws weten dat hij niet kan garanderen dat er geen nieuwe lockdown komt. Dat hangt volgens hem onder meer af van de mogelijke opkomst van nieuwe, ernstig ziekmakende en zeer besmettelijke coronavarianten, waartegen de huidige vaccins niet werken. Hij kan op dit moment niet aangeven wanneer strengere maatregelen nodig zijn. Ook gaf hij aan dat het kabinet nu geen juridische mogelijkheden heeft om maatregelen op te leggen, zoals het dragen van mondkapjes of het houden van afstand. Die wettelijke grondslag is weg nadat de Eerste Kamer een nieuwe verlenging van de Tijdelijke coronawet verwierp. Het complete artikel lees je hier: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5315644/kuipers-minister-corona-nieuwe-lockdown-varianten-ggds.

Daarmee vervalt corona onder de huidige wetgeving en is de werkgever verplicht op het werk maatregelen te treffen, zodat werknemers een veilige werkplek hebben en klanten ook niet onnodig worden blootgesteld aan besmettingen.

Ondernemersorganisaties willen nú actie
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten niet voor niets voor het invoeren van de basismaatregelen rond corona door werkgevers. Dat artikel lees je hier: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5316214/werkgevers-mkb-nederland-vnoncw-corona-waarschuwing-afstand. Dat betekent bijvoorbeeld thuiswerken of thuisblijven bij klachten, goed ventileren, het doen van zelftesten en handen wassen. Actie zou nu genomen moeten worden om mogelijk nieuwe beperkingen in het najaar te voorkomen.

Buitenland
Deskundigen maken zich zorgen: de zomervakanties moeten nog beginnen en de besmettingen lopen nu al op. Begin juni meldde Portugal ineens een opvallende stijging van het aantal coronabesmettingen. Ook de vereniging van Duitse steden wil nieuwe maatregelen om de huidige zomercoronagolf in te dammen en zegt dat actie vanuit de landelijke overheid vóór de zomer nodig is. De vereniging pleit voor een mondkapjesplicht en het tonen van de coronapas voor toegang tot bepaalde gebouwen. Dat artikel lees je hier: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1022181593/duitse-steden-willen-nieuwe-maatregelen-tegen-coronavirus-mondkapjesplicht-tonen-coronapas.

Hoe zit het ook alweer?
FNV MOOI wil de basismaatregelen nog eens onder de aandacht brengen. Want ook al is de werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkplek, als werknemer wordt er wel van je verwacht dat je meewerkt en je eigen verantwoordelijkheid neemt. Ga je straks op vliegvakantie naar het buitenland, neem dan geen risico’s en draag een mondkapje in het vliegtuig, ook al is dit niet verplicht. We kennen allemaal wel iemand met een kwetsbare gezondheid en/of iemand die op leeftijd is, dus hoeveel moeite is het om jouw steentje bij te dragen? In een eerder bericht (datum 20 mei 2020) dat je kunt lezen op de website van FNV MOOI trok FNV MOOI al de parallel met asbest over de verantwoordelijkheid van werkgevers voor een veilige werkplek. Dat lees je onderaan dit artikel: https://fnvmooi.nl/coronavirus/fnv-mooi-adviseert-mondkapjes/.

Basismaatregelen
We zetten de basismaatregelen volgens de Rijksoverheid nog eens voor je op een rijtje:

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier