De ene ZZP’er is alleenstaand en ontvangt Tozo, de andere ZZP’er heeft een werkende partner en ontvangt niets.

Lees hier het verhaal van een ZZP’er die samen met een andere ZZP’er een VOF heeft. Haar collega ontvangt een gedeelte Tozo, maar zij ontvangt niets.

FNV MOOI krijgt dagelijks veel berichten van kappers en beautyprofessionals die onderstrepen dat de branches met grote problemen kampen. Met het delen van deze ervaringsverhalen en onze reactie daarop, willen we jullie voorlichten over de situatie en de stand van zaken. Wij begrijpen uit de reacties en privéberichten dat dit door jullie gewaardeerd wordt. Ook jij kunt je verhaal met ons delen, via info@fnvmooi.nl, zodat wij dat als voorbeeld kunnen nemen. Wij maken uit alle aanmeldingen een keuze. We delen graag onderstaand verhaal met je:

[Ingezonden door anoniem lid]
Het is triest. Ik heb een VOF salon samen met een collega. We zijn dus allebei ZZP’er. Mijn collega is alleenstaand en krijgt 935,00 euro Tozo per maand. Ik krijg niks, want mijn partner verdient boven het sociaal minimum. Ik heb natuurlijk ook mijn vaste lasten in het gezin. Met mijn inkomsten betalen we de boodschappen, verzekeringen enz.
De kosten van de zaak lopen ook gewoon door, maar voor de TVL komen wij niet in aanmerking omdat we net niet genoeg vaste lasten hebben.
Eigenlijk kunnen we op dit moment helemaal niets betalen en ik weet dat wij niet de enigen zijn die nergens recht op hebben. Wij willen gewoon werken voor ons geld. Als de regering wil dat wij gesloten blijven en dus zelf geen inkomen kunnen verdienen, dan moet de regering over de brug komen met een uitkering die een weerspiegeling is van wat we normaal omzetten. Ik hoop op betere tijden, maar op deze manier ga ik het niet volhouden.

FNV MOOI: De systematiek van het steunpakket, zoals onder andere de partnertoets bij de Tozo en de vaste-lastendrempel bij de TVL, zorgt ervoor dat veel ZZP’ers het erg moeilijk hebben. FNV MOOI maar ook ANKO, ANBOS en CNV hebben de overheid meermalen laten weten dat veel ZZP’ers momenteel tussen wal en schip vallen. Onder meer n.a.v. de vele vragen aan de overheid zijn in een Kamerdebat verschillende punten over de steunpakketten besproken. FNV MOOI heeft er – samen met een aantal politieke partijen – voor gepleit dat onder andere de partnertoets bij de Tozo wordt herzien. Helaas is deze motie tijdens de stemming in de Tweede Kamer verworpen. Dat betekent dat de partnertoets bij de Tozo van kracht blijft. Vanaf 1 april zou er – naast de partnertoets – een vermogenstoets komen bij de Tozo, maar dat gaat, mede op aandringen van ons, gelukkig niet door. Over de verlaging van de vaste lasten-drempel bij de TVL van 3.000 naar 2.000 of zelfs mogelijk 1.500 euro wordt nog gesproken. Een verlaging zou een uitkomst bieden voor veel ondernemers in de uiterlijke verzorging.
Mogelijk dat de nieuwe TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) uitkomst biedt voor bovenstaande situatie. Deze regeling wordt nog uitgewerkt met de gemeenten. Streefdatum is 1 maart. Het loket voor de aanvragen loopt via de gemeenten en zou vanaf april/mei opengaan, omdat eerder helaas niet haalbaar is.
Kijk hier voor het bericht over het Kamerdebat: https://fnvmooi.nl/coronavirus/kamerdebat-onder-meer-n-a-v-noodkreet-uiterlijke-verzorging/ en kijk hier voor het bericht over de stemmingen van de moties: https://fnvmooi.nl/coronavirus/partnertoets-blijft-tonk-regeling-voor-betalen-noodzakelijke-kosten-en-starters-krijgen-hulp/ 

 

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier