Ervaringsverhaal van een FNV MOOI-lid: Ambulant ZZP’er die geen recht heeft op financiële tegemoetkomingen van de overheid

Lees hier het verhaal van een ambulant ZZP’er die ook een flex-werkplek deelt met een andere ambulant ZZP’er. Ook deze professional heeft volgens de systematiek van het steunpakket geen recht op financiële tegemoetkomingen. 

FNV MOOI krijgt dagelijks veel berichten van kappers en beautyprofessionals die onderstrepen dat de branches met grote problemen kampen. Met het delen van deze ervaringsverhalen en onze reactie daarop, willen we jullie voorlichten over de situatie en de stand van zaken. Wij begrijpen uit de reacties en privéberichten dat dit door jullie gewaardeerd wordt. Ook jij kunt je verhaal met ons delen, via info@fnvmooi.nl, zodat wij dat als voorbeeld kunnen nemen. Wij maken uit alle aanmeldingen een keuze. We delen graag onderstaand verhaal met je:

[Ingezonden door anoniem lid]
Ik ben al ruim 25 jaar ambulant ZZP’er. Sinds september deel ik ook een pand met een andere ambulant ZZP’er, waar ik een aantal dagen per week werk. Het is een soort flex-werkplek. We delen de huurkosten en andere vaste lasten. Hierdoor kom ik niet aan de vaste-lastendrempel die gehanteerd wordt bij de TVL en mijn man verdient net te veel zodat ik ook geen Tozo ontvang.
Tot nu toe val ik dus voor alle financiële tegemoetkomingen buiten de boot. Ik vind het niet eerlijk dat er van hogerhand opgelegd wordt dat we dicht moeten en dat we vervolgens nergens recht op hebben! Mijn inkomsten zijn nodig om de boodschappen te betalen en we hebben ook nog twee pubers rondlopen die geld kosten. Mijn spaargeld is bijna op en ik vind het vreselijk om mijn hand op te moeten houden, maar ik heb geen andere keuze. Waarom helpt de overheid mij en anderen die in hetzelfde schuitje zitten niet?

FNV MOOI: De systematiek van het steunpakket, zoals onder andere de partnertoets bij de Tozo en de vaste-lastendrempel bij de TVL, zorgt ervoor dat ZZP’ers kopje ondergaan en het nieuwe, verruimde steunpakket niet dreigen te halen. Een voorschot of een eenmalige tegemoetkoming zou nu een uitkomst bieden. 
25 januari hebben wij samen met ANKO en CNV Vakmensen opnieuw een brief gestuurd naar de overheid, waarin wij duidelijk maken dat veel ZZP’ers momenteel tussen wal en schip vallen.
Donderdag 28 januari was er een Kamerdebat waarin verschillende punten over de steunpakketten zijn besproken. FNV MOOI heeft er – samen met een aantal politieke partijen – in ieder geval voor gepleit dat onder andere de partnertoets bij de Tozo wordt herzien. Kijk hier voor het bericht over het Kamerdebat: https://fnvmooi.nl/coronavirus/kamerdebat-onder-meer-n-a-v-noodkreet-uiterlijke-verzorging/. Het is nu afwachten. Vandaag wordt er nog over de noodmaatregelingen gesproken en morgen valt het besluit of de overheid onze wens gaat inwilligen en hoe de nieuwe regelingen er uit gaan zien. Vanaf 1 april zou er – naast de partnertoets – een vermogenstoets komen bij de Tozo, maar dat gaat, mede op aandringen van ons, niet door. Mogelijk dat de nieuwe TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) uitkomst biedt voor bovenstaande situatie. Deze regeling wordt nog uitgewerkt en zou vanaf februari gecommuniceerd worden. Het loket voor de aanvragen zou vanaf april/mei opengaan, omdat eerder helaas niet haalbaar is. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte, zodra wij meer weten.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier