Ervaringsverhaal van een werknemer: Help, mijn werkgever wil ons geen vakantiegeld uitbetalen!

Lees het verhaal van een werknemer die geen vakantiegeld uitbetaald krijgt door haar werkgever. Wat zijn haar rechten en plichten?

FNV MOOI krijgt dagelijks veel berichten van kappers en beautyprofessionals over situaties m.b.t. werken ten tijde van het coronavirus. Met het delen van deze ervaringsverhalen en onze reactie daarop, willen we je voorlichten over jouw rechten en plichten. Ook jij kunt je verhaal met ons delen via info@fnvmooi.nl, zodat wij dat als voorbeeld kunnen nemen. Wij maken uit alle aanmeldingen een keuze.
We delen graag onderstaand verhaal met je:

[Ingezonden door anoniem lid]
Mijn werkgever heeft ons gisteren allemaal verteld dat we dit jaar geen vakantiegeld krijgen, omdat het geld nodig is om de salon te redden. Als we ons vakantiegeld niet inleveren, gaat de salon failliet, heeft zij laten weten. Natuurlijk wil ik mijn werkgever graag helpen en snap ik de situatie met het coronavirus en de twee lockdowns die we hebben gehad, maar ik heb dat geld nodig. Ik had er op gerekend. De meeste van mijn collega’s denken er hetzelfde over. Wat kunnen we doen?

FNV MOOI: Jouw werkgever mag het ondernemersrisico niet bij jou neerleggen. Iedereen snapt de situatie van jouw werkgever, wij ook, maar zij kan niet zomaar beslissen het vakantiegeld niet uit te betalen. Het kan zijn dat jouw werkgever op dit moment niet in staat is om jouw volledige vakantietoeslag in de maand mei te betalen, zoals je dat graag zou willen en waar je op grond van de cao recht op hebt. Alhoewel jouw werkgever daar in principe wel toe is verplicht, kunnen wij ons voorstellen dat jij in deze economisch lastige tijd je werkgever tegemoet wilt komen, als jij je dat natuurlijk kunt veroorloven. Je kunt voorstellen aan jouw werkgever om jouw vakantiegeld in twee periodes te betalen; je krijgt de ene helft dan bij de salarisbetaling van de maand mei en de andere helft bij de salarisbetaling van de maand juni of juli 2021. Zorg er echter wel voor dat dit duidelijk op papier staat. Indien jouw werkgever onverhoopt failliet gaat, kan jouw aanspraak in dat geval door het UWV worden overgenomen. Je behoudt dan jouw aanspraak, maar komt ook nog eens jouw werkgever tegemoet. Klik hier voor het formulier: Afspraak afwijking artikel 5.1 sub b CAO Kappers, vakantiegeld. Wij begrijpen dat als jij je vakantiegeld echt nodig hebt er een probleem is. Heb je hulp of advies nodig, bel met FNV MOOI op 030 – 23 14 221 of stuur een e-mail naar info@fnvmooi.nl.

Kijk voor meer antwoorden op veelgestelde vragen voor werknemers hier: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/veelgestelde-vragen.php. ZZP’ers kijken hier: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/veel-gestelde-vragen-zzp.php

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier