Ervaringsverhaal van een werknemer: Mijn werkgever eist dat ik me preventief laat testen, anders mag ik niet komen werken

Lees het verhaal van een werknemer die zich eerst preventief moet laten testen, omdat ze anders niet mag komen werken. Mag haar werkgever dat eisen?

FNV MOOI krijgt dagelijks veel berichten van kappers en beautyprofessionals over situaties m.b.t. werken ten tijde van het coronavirus. Met het delen van deze ervaringsverhalen en onze reactie daarop, willen we je voorlichten over jouw rechten en plichten. Ook jij kunt je verhaal met ons delen via info@fnvmooi.nl, zodat wij dat als voorbeeld kunnen nemen. Wij maken uit alle aanmeldingen een keuze. We delen graag onderstaand verhaal met je:

[Ingezonden door anoniem lid]
Mijn werkgever is erg bang dat iemand van het personeel corona krijgt en dat hij dan de salon moet sluiten. Nu heeft hij bedacht dat ik en mijn collega’s elke week op woensdag een preventieve coronatest moeten doen voordat we komen werken. Hij zegt dat we anders niet hoeven te komen. Mag dit? Ik snap dat hij zich zorgen maakt om de salon, maar zo’n test mag je toch alleen maar vrijwillig doen? Kan hij verplichten dat wij ons laten testen?

FNV MOOI: Jouw werkgever mag jou en je collega’s niet verplichten om een coronatest te laten doen. Jij beslist wat er met je lichaam gebeurt. Dat heet het recht op lichamelijke integriteit. In de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) is verder geregeld dat je werkgever jouw medische gegevens vanwege je privacy niet op mag slaan. Zelfs al geef je toestemming, dan nog mag je werkgever deze informatie niet vastleggen. Dit is omdat de relatie tussen werkgever en werknemer niet gelijkwaardig is. Je zou je anders verplicht kunnen voelen om je wel preventief te laten testen, terwijl je dat helemaal niet wilt. Net als vaccineren, is testen altijd op vrijwillige basis.

Je werkgever mag je wel verplichten dat jij je aan de coronaregels houdt. Doe dat ook, want dat is in het belang van je eigen gezondheid en dat van je collega’s, klanten en het bedrijf waar je werkt!

Heb je hulp of advies nodig, bel met FNV MOOI op 030 – 23 14 221 of stuur een e-mail naar info@fnvmooi.nl.

Kijk voor meer antwoorden op veelgestelde vragen voor werknemers hier: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/veelgestelde-vragen.php. ZZP’ers kijken hier: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/veel-gestelde-vragen-zzp.php.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier