FNV MOOI: draag een mondkapje, juist in de salon

Er geldt in heel Nederland nu nog een dringend advies voor het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes. Het zal niet lang meer duren of het dringende advies is wettelijk vastgelegd als een verplichting. Neem geen risico’s en draag een mondkapje, is al langere tijd het advies van FNV MOOI. Dus ook in de salon, waar jouw werkgever je mag verplichten een mondkapje te dragen.

Andere landen
Nederland is nog een van de weinige landen waar een mondkapje nog niet verplicht is. In bijna alle landen wereldwijd geldt al een verplichting. Op vrijdag 16 oktober werd bekend dat er sinds donderdag 15 oktober bijna 8.000 positieve besmettingen van het coronavirus zijn vastgesteld. In één etmaal! Neem dus je verantwoordelijkheid en houd je aan de maatregelen. Haal daarmee de horeca, sportscholen en de evenementenbranche uit de lock down. Zij zullen je dankbaar zijn. En zorg daarmee ook dat de uiterlijke verzorgingsbranche open kan blijven!

Juist in de salon!
Jouw werkgever is verplicht om een veilige werkomgeving te bieden voor zijn medewerkers en kan jou daarom nu al verplichten om een mondkapje te dragen. Immers, draag je geen mondkapje, dan kun jij collega’s en klanten besmetten. De werkplek wordt dan als onveilig ervaren door jouw collega’s en klanten (je werkgever betaalt natuurlijk wel jouw mondkapjes). Hetzelfde geldt voor winkels: wil jij een winkel in, dan mag de winkelier van jou eisen dat je een mondkapje draagt of jou weigeren als je dat niet doet. In dit geval moet jij meestal zelf voor je mondkapje zorgen.

Risicogroep
Behoor jij tot een risicogroep en kun je echt niet continu tijdens je werk een mondkapje dragen? Maak het bespreekbaar met je werkgever. Samen met een bedrijfsarts kunnen jullie dan de mogelijkheden onderzoeken.

FNV MOOI schreef al vaker over mondkapjes. Bekijk alle berichten over mondkapjes en andere zaken rondom corona op: https://fnvmooi.nl/category/coronavirus/.

Bekijk hier hoe je veilig werkt in coronatijd: https://fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/.

 

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier