Het Coronavirus en je werk: hoe zit dat?

Het is jullie vast niet ontgaan dat het Coronavirus inmiddels ook in Nederland heeft toegeslagen. Alhoewel er nog geen reden is voor directe ongerustheid, adviseert FNV MOOI je de ontwikkeling van het virus en de consequenties voor de werkvloer goed in de gaten te houden.

Veilige werkplek
Je werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Hij moet passende maatregelen treffen en je blijven informeren over de te nemen maatregelen. Kijk zelf ook regelmatig op de website van het RIVM (www.rivm.nl) voor de meest actuele informatie en veel gestelde vragen en antwoorden.

Hygiëne: nu extra belangrijk!
Hygiëne is natuurlijk altijd belangrijk en helemaal voor jou als beauty en/of haarprofessional. Toch staan we er meestal niet zo bij stil en doen we veel dingen op de automatische piloot. Met de komst van het zeer besmettelijke Coronavirus is het belangrijk om hier wel goed bij stil te staan, want het besmettingsgevaar wordt steeds reëler. Hygiënemaatregelen zijn essentieel voor jezelf, maar ook voor de mensen waar je mee omgaat, zoals je familie, vrienden en klanten. Dus ook bij jou op het werk!

Als je collega verkouden is of griep heeft, krijgen vaak meerdere collega’s de ziekteverschijnselen en soms ben je zelf ook het haasje. Het naleven van hygiëneregels is daarom altijd van belang, maar met het oog op het huidige Coronavirus helemaal.

Mondkapjes
Via verschillende nieuwsberichten heb je wellicht al gehoord of gelezen dat er bijna geen mondkapjes meer te krijgen zijn in diverse (hobby)winkels en andere zaken. Gebruik jij altijd al mondkapjes tijdens je werkzaamheden, informeer dan bij je leidinggevende of deze nog voorradig zijn. Werk je als zzp’er, informeer dan bij je groothandel of zij nog mondkapjes hebben en koop deze op tijd in zodat jij op een veilige manier je werk kunt blijven doen.

Besmettelijke nieuwe variant
Het Coronavirus is een nieuwe variant waar nog geen vaccinatie of ander geneesmiddel tegen bestaat. Dat is de reden waarom het zo besmettelijk is. Mensen met het nieuwe Coronavirus hebben koorts, luchtweg- en longklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe Coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die eerder bij mensen voorkwamen.

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon heel snel verschillende andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is (hoest, niest), hoe meer hij het virus verspreidt. Besmetting vindt volgens het RIVM en de GGD in de meeste gevallen plaats via sputum (spuugdruppels).

Risicogebieden
Indien je in de afgelopen weken op vakantie bent geweest in één van de risicogebieden, meld dit dan aan je leidinggevende en wees extra alert op je eigen gezondheid. Indien je meent dat je griepsymptomen hebt, raadplaag dan telefonisch je huisarts of de lokale GGD. Tot de risicogebieden behoren: China (incl. Hongkong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran en de Noord-Italiaanse provincies (Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië).

Bron: RIVM 2 maart 2020.

Ook in alle andere gevallen geldt: indien je meent symptomen te herkennen, raadpleeg direct een arts. Doe dit altijd telefonisch, zodat je geen risico’s neemt en andere mensen niet per ongeluk besmet. Indien er in de directe omgeving een besmetting is geconstateerd, of indien je zelf besmet bent, informeer dan direct je leidinggevende, ook buiten werktijd. In beide gevallen is het belangrijk dat je, in afstemming met je leidinggevende, niet naar het werk komt om te voorkomen dat je anderen besmet.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
Het RIVM heeft een goede website. FNV MOOI adviseert deze site regelmatig te bezoeken, zodat je van het laatste nieuws op de hoogte blijft. Kijk op www.rivm.nl onder het kopje ‘Coronavirus vragen en antwoorden’ en ‘Coronavirus actuele informatie’.

 Belangrijk advies RIVM:
De belangrijkste maatregelen die je volgens het RIVM nu kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus zo veel als mogelijk te voorkomen, zijn:

  1. Was je handen regelmatig, in ieder geval:
  • als je handen vuil zijn;
  • voor het (klaarmaken van) eten en na het aanraken van rauw vlees;
  • na een toiletbezoek;
  • na hoesten, niezen in de handen (nies of hoest in de in de binnenkant van je elleboog);
  • na het snuiten van je neus;
  • na het buitenspelen en/of tuinieren;
  • na het verschonen van een kind;
  • na het aaien of knuffelen van (huis)dieren;
  • na het schoonmaken. Dus ook nadat je een vaatdoekje hebt gebruikt.

Vaatdoekjes en handdoeken zijn een bron van bacteriën en besmetting en moeten om die reden regelmatig (minimaal tweemaal daags) worden vervangen en op minimaal 60 graden worden gewassen.

In tijden waarin er sprake is van een virus, is het advies om ook gedurende de dag je handen GOED te wassen. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van het Openbaar Vervoer, is het aan te raden om daarna je handen te wassen. Eigenlijk geldt dit voor alle situaties waarbij je in aanraking komt met objecten waar veel onbekende personen aan hebben gezeten. Onder goed wassen verstaat het RIVM: 20 seconden wassen met voldoende (het liefst vloeibare) zeep en water. Was goed je vingertoppen aan alle kanten, tussen de vingers en ook je polsen. Op de website van het RIVM kun je filmpjes vinden over hoe je je handen goed wast.

Wees ook voorzichtig met het geven van handen en zoenen als je bijvoorbeeld iemand tegenkomt.

  1. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
    Het lijkt voor sommigen misschien vanzelfsprekend en voor anderen helemaal niet: hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Dat is in jouw belang en dat van je collega’s. Attendeer je collega hierop als die dit niet in de praktijk brengt.

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen en aan te leren.

  1. Gebruik papieren zakdoekjes
    Ook dit lijkt voor de meesten wel vanzelfsprekend, want wie gebruikt er nu nog stoffen zakdoeken? Gebruik je papieren zakdoekjes eenmalig en gooi ze direct weg na gebruik.

Algemeen
Afgezien van deze aandachtspunten die het RIVM noemt, is het ook van belang om je bewust te zijn van besmettingsrisico’s. Deel dus niet zomaar een kopje, glas of iets dergelijks van een collega. Draag zorg voor je eigen hygiëne, was je kleding op tijd en zorg ervoor dat je omgeving schoon is. Geef iemand even geen hand of kus om gedag te zeggen. Wees alert bij grote evenementen en volg de adviezen van het RIVM daarin op. Daarnaast is gezond verstand en oplettendheid belangrijk. Houd het laatste nieuws daarom goed in de gaten en blijf uit de buurt van plaatsen waar het Coronavirus is ontdekt.

Raadpleeg je dokter of GGD
Twijfel je of je besmet bent, bel dan je huisarts of de dichtstbijzijnde GGD. Het is belangrijk dat je telefonisch contact opneemt en er niet heengaat om verdere verspreiding te voorkomen. Op de website van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) vind je de dichtstbijzijnde GGD in jouw buurt: www.ggd.nl. De Rijksoverheid heeft een speciaal telefoonnummer gelanceerd voor al je vragen over het Coronavirus: 0800-1351.

 

 

 

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier