OMT adviseert type II-mondkapje

Het Outbreak Management Team heeft een nieuw advies uitgebracht: draag binnen én in drukke buitenruimtes een type II-mondkapje. Dit soort mondkapjes moeten volgens het OMT de standaard worden op plekken waar mensen niet voldoende afstand kunnen bewaren. Het is nog onduidelijk of het nieuwe kabinet dit advies overneemt.

Wat is type II?
Volgens deskundigen zijn er chirurgische mondmaskers in 3 categorieën: type I, type II en type IIR. Type I houdt ten minste 95% van de bacteriën tegen, type II meer dan 98% en type IIR eveneens meer dan 98%. De R staat voor een bepaalde weerstand tegen spetters van buitenaf. Type II is dus het nieuwe advies van het OMT.

Hoe herken je type II?
Het type mondkapje staat afgedrukt op de verpakking. Daarop moet staan dat het om een mondmasker voor medisch gebruik gaat. Er staat dan een CE-markering op.

Verschil type II- en FFP2-mondkapjes
De FFP2-mondkapjes herken je aan de vorm: ze staan vaak een beetje bol op je gezicht en lopen spits toe. Ze sluiten beter aan op je gezicht en ze zouden je als drager van het masker ook beschermen. Het FFP2-masker filtert ook de lucht die je inademt. Het ‘normale’ type II-mondkapje is volgens het OMT voldoende, maar je mag uiteraard ook kiezen voor het FFP2-masker. Stoffen mondkapjes zou je volgens het OMT vanaf nu beter in de kast kunnen laten liggen.

Ook in de uiterlijke verzorging
Als het kabinet het advies van het OMT overneemt, zou dat betekenen dat ook tijdens de werkzaamheden van contactberoepen in de uiterlijke verzorging het type II-masker gedragen moet worden, zowel door de klant als de professional. FNV MOOI adviseert niet af te wachten nu de deskundigen dit advies geven en ervoor te zorgen dat je voldoende type II-maskers of FFP2-maskers op voorraad hebt, zodat je veilig je werk kunt doen zodra de salons weer open mogen.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier