Oplopende besmettingen & op vakantie in coronatijd & vraag het aan Dhr. Gommers

De zomervakanties zijn weer begonnen. Helaas doen er inmiddels veel verhalen de ronde over oplopende besmettingen, terugkerende vakantiegangers die het coronavirus verspreiden en veel jongeren die besmet raken nu de Nederlandse overheid de coronamaatregelen heeft versoepeld. En hoe zit het nu precies met ‘op vakantie gaan tijdens corona’? FNV MOOI licht een aantal veelgestelde vragen uit. Verder kun je vanavond Dhr. Gommers zelf vragen stellen tijdens een YouTube seminar dat georganiseerd is door Schwarzkopf Professional. Het vraaggesprek is voor alle kappers toegankelijk.

Tweede Kamer
FNV MOOI is niet verwonderd over het stijgende aantal besmettingen nu de versoepelingen zijn doorgevoerd en mensen op vakantie gaan naar andere landen. Een week geleden schreef FNV MOOI al over de verdubbeling van het aantal gemelde positieve coronatesten en gaf de vakbond het nadrukkelijke advies om een mondkapje te dragen. Kijk hier voor dat bericht: https://fnvmooi.nl/coronavirus/corona-update-en-advies-fnv-mooi/. De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Rutte en minister De Jonge over de ontstane situatie. Wellicht worden er nog meer versoepelingen teruggedraaid, net als afgelopen vrijdag al werd gedaan.

Vraag het aan Dhr. Gommers
Vanavond kun je Dhr. Diederik Gommers, professor Intensive Care Medicine @ Erasmus MC, zelf vragen stellen tijdens een YouTube seminar dat georganiseerd is door Schwarzkopf Professional. Het vraaggesprek is voor alle kappers toegankelijk. Tijdens het live webinar – vanavond van 20.00 tot 20.35 uur – zal hij op rustige en duidelijke wijze uitleggen wat het coronavaccin nu eigenlijk is en wat het doet. Bovendien kun je via chat jouw eigen vragen stellen, of om meer uitleg vragen. Je kunt het YouTube webinar hier bekijken: https://youtu.be/o8JLTZHrD5I. FNV MOOI is benieuwd naar zijn visie op de mondkapjes in de uiterlijke verzorging en voor klanten nu de besmettingen oplopen.

Veelgestelde vragen over vakantie
FNV MOOI heeft een aantal veelgestelde vragen over op vakantie gaan tijdens corona gebundeld n.a.v. de mailtjes en telefoontjes die zijn binnengekomen. Let wel op: de regels per land wijzigen haast van dag tot dag, laat je daarom goed informeren tot op het moment dat je vertrekt. Raadpleeg ook je (reis)verzekering.

Mag ik op reis naar het buitenland?
Je kunt natuurlijk op vakantie naar landen met een groen of geel reisadvies. Let op: op dit moment kleuren er steeds meer landen oranje of zelfs rood. Denk goed na en informeer je over de mogelijke risico’s!

Sinds 1 juli kun je binnen de EU reizen met de CoronaCheck (EU DCC: Digitaal Corona Certificaat). De toegangseisen verschillen echter per land. Bekijk hiervoor de door de Rijksoverheid ontwikkelde Reisapp. Heb je een negatieve testuitslag nodig, dan kun je je in juli en augustus 2021 in Nederland gratis laten testen. Controleer de checklist ‘Inreizen Nederland’ voordat je terug naar Nederland reist.

Kijk hier voor meer informatie over de reisadviezen en kleurcodes, de CoronaCheck en de Checklist Inreizen Nederland: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/reizen-buitenland.

Mag ik Nederland weer in na mijn vakantiereis naar het buitenland?
Je moet als reiziger van 12 jaar of ouder alleen een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien als je naar Nederland (terug)reist vanuit een zeer hoogrisicogebied. Dit geldt voor gebieden met een oranje reisadvies door corona. Ook als je gevaccineerd bent tegen corona geldt deze maatregel.
Kijk hier voor meer informatie over reizen uit een hoog-risicogebied, eisen PCR-test, eisen sneltest, testuitslag: verplichte gegevens, regels bij overstappen en uitzonderingen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/verplichte-negatieve-covid-19-testuitslagen.
Wil je meer weten over reizen buiten de EU en thuisquarantaine, kijk dan hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie.

Mag mijn werkgever mij verbieden naar het buitenland op vakantie te gaan?
Nee, dat mag hij niet. Jij bepaalt zelf wat je in je privétijd doet. Wij adviseren je wel om verstandig te zijn. Houd de informatie op www.rijksoverheid.nl goed in de gaten.

Mag mijn werkgever mij ontslaan als ik naar een land met code oranje ga?
Nee, dat mag niet zomaar. Wat je werkgever wél mag doen, is de quarantainedagen voor jouw rekening laten komen als het gebied waarnaar je op vakantie was bijvoorbeeld al oranje was voordat je ging. Hij kan dan bijvoorbeeld in bepaalde gevallen je loon niet doorbetalen of zeggen dat je extra vakantiedagen op moet nemen. Je hebt namelijk zelf het risico genomen.

Ik ben op vakantie in een land waar ineens een uitreisverbod is. Ik ben niet ziek, maar ik kan niet terug. Moet ik nu extra vrije dagen opnemen?
Wordt door het uitreisverbod en de quarantaine je vakantie langer dan je geplande vakantie, dan hoef je geen extra vakantiedagen op te nemen. Je volgt namelijk een opgelegde overheidsmaatregel.
Ga je op vakantie naar een risicogebied waarvoor al een negatief reisadvies was afgegeven in verband met het coronavirus, dan is dit je eigen verantwoordelijkheid. In dat geval word je langere verblijf verrekend met je vakantiedagen of je loon. Houd daar dus rekening mee!
Heb je meer vragen over werk en inkomen n.a.v. vakantie en corona? Stuur je vraag naar info@fnvmooi.nl of bel met 030 – 23 14 221.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier