Vanaf 1 december: mondkapjes verplicht!

Gisterenavond werd tijdens de persconferentie duidelijk dat er vanaf 1 december een mondkapjesplicht van kracht zal zijn in publieke binnenruimtes. Tot 1 december geldt er een dringend advies. FNV MOOI is al vanaf het begin van de coronatijd duidelijk over het dragen van een mondkapje en adviseert deze te allen tijde in de salon te dragen, zowel de klant als de werknemer, ZZP’er en werkgever. De gedeeltelijke lockdown gaat verder. Wel zijn er een aantal versoepelingen.

Gedeeltelijke lockdown
Het aantal coronabesmettingen daalt. Goed nieuws! Maar de cijfers zijn nog steeds te hoog, vandaar de gedeeltelijke lockdown. Bioscopen, musea, zwembaden, pretparken en theaters mogen weer open, sporten in groepslessen mag weer, je mag per dag maximaal drie mensen thuis ontvangen en met maximaal vier mensen in groepsverband buiten zijn. Er geldt een advies om tot medio januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij dat strikt noodzakelijk is. Evenementen blijven nog verboden en er is nog steeds een algehele sluiting van de horeca. Daarnaast gelden uiteraard de basismaatregelen, zoals 1,5 meter afstand, werk zoveel mogelijk thuis, was je handen stuk, blijf thuis bij klachten et cetera.

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19
Op 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan gaat onder andere een mondkapjesplicht gelden in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants, theaters en in de salon! Het kabinet zal daar binnenkort verder over communiceren.

Spatscherm (face shield) geen vervanging voor mondkapje
Op plekken waar een mondkapje verplicht is, mag je alleen een mondkapje dragen en geen spatscherm of face shield. Een face shield is – zo meldt de Rijksoverheid – geen alternatief voor een mondkapje voor publiek gebruik. Kijk hier voor meer informatie:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/geschikte-mondkapjes.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier