Wanneer zijn de Nederlandse contactberoepen aan de beurt?

Nu.nl kopte recent: ‘Kappers en hun klanten kijken met een schuin oog naar de buurlanden’. Belgische kappers mochten namelijk sinds afgelopen zaterdag de schaar weer in de coronakapsels zetten en andere niet-medische contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten en nagelstylisten kunnen vanaf 1 maart weer aan de slag. In Duitsland kunnen kappers als eerste van de contactberoepen ook weer aan het werk vanaf 1 maart. Kappers moeten wel striktere hygiënevoorschriften hanteren. Zo moeten ze een medisch mondkapje dragen. Toen in december de contactberoepen in Nederland hun werk neer moesten leggen, werd er onder meer gekeken naar de buurlanden die de salons al hadden gesloten. Nu zij weer opengaan, is FNV MOOI benieuwd wanneer Nederland aan de beurt is!

Mogelijk goed nieuws
Het beleid van onze buurlanden wordt door de Nederlandse overheid nauwlettend in de gaten gehouden. Dat kapsalons in België en Duitsland weer opengaan en ook de overige contactberoepen in België weer aan het werk mogen vanaf 1 maart, zou mogelijk goed nieuws kunnen zijn voor de Nederlandse salons.

FNV MOOI: hele UV open
FNV MOOI gaat er natuurlijk wel vanuit dat de hele uiterlijke verzorging (UV) open zou kunnen, want het zou lastig zijn als je een gemengde salon hebt en slechts een deel van de behandelingen uit kunt voeren. Daarnaast zorgt de hele uiterlijke verzorging voor het welbevinden van de Nederlandse bevolking. Er zijn vanwege de coronapandemie protocolregels opgesteld in Nederland. Klanten dienen bijvoorbeeld bij alle contactberoepen in de hele UV vooraf een afspraak te maken bij de salon of (ambulante) ZZP’er; er is geen (spontane) klanteninloop mogelijk. Bij binnenkomst dient de kapper of beautyprofessional direct een gezondheidscheck te doen bij de klant. Ook dienen de veiligheidsregels gehanteerd te worden, zoals onder andere 1,5 meter afstand en/of het plaatsen van spatschermen, desinfecteren van de handen, het aangeven van een looprichting in de salon en het dragen van een mondkapje door zowel de professional als de klant.
Natuurlijk zijn we in Nederland ook bereid een medisch mondkapje te dragen, net als in onze buurlanden.

Zijn jullie er klaar voor?
Misschien zouden wij ook zo langzamerhand weer kunnen starten. De besmettingen nemen af, alleen varianten op het virus – zoals bijvoorbeeld de Britse variant – zouden ons parten kunnen spelen. Gesprekken met Den Haag staan uiteraard weer op de planning. Heb jij of je werkgever alles op orde om weer open te gaan? Bekijk het protocol voor jouw branche nog eens goed. Dat protocol – en een heleboel andere nuttige informatie over werken in coronatijd – vind je hier. En werkgevers: is jullie RI&E klaar op dit punt?

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier