FNV MOOI adviseert mondkapjes tijdens het werk.

Komende maandag starten de contactberoepen in de uiterlijke verzorging na 7 weken thuis te hebben gezeten met hun werkzaamheden. Jij waarschijnlijk ook. De komende dagen bereid jij je waarschijnlijk voor om alle veiligheidsregels voor te bereiden. De overheid heeft zich begin deze week uitgesproken dat jij alleen mag starten als de klant vooraf een afspraak maakt en er direct bij binnenkomst een intake plaatsvindt die onder andere gaat over de gezondheid van de  klant. Bij het geringste vermoeden dat de klant ziekteverschijnselen vertoont mag hij of zij niet door jou geholpen worden. Mondkapjes worden vanuit de overheid niet verplicht gesteld voor de contact beroepen.

FNV MOOI constateert dat niet alle deskundigen en alle landen gelijk denken over de bijdrage van het mondkapje om de veiligheid voor jezelf en je omgeving te waarborgen. Juist in veel landen zijn mondkapjes wel verplicht om te dragen. In Duitsland bijvoorbeeld is het verplicht een mondkapje te dragen als je het kappersvak uitoefent. En ook in Nederland ga je de mondkapjes steeds meer zien tijdens het werk. In Nederland  heeft de overheid van de week bekend gemaakt dat vanaf 1 juni a.s. mondkapjes verplicht gesteld worden in het openbaar vervoer. FNV MOOI adviseert de werkenden in de uiterlijke verzorging zekerheidshalve ook mondkapjes te dragen tijdens het werk. Zowel de  klant  als de kapper.  Het is immers ook nog niet volledig duidelijk in hoeverre iemand besmettelijk kan zijn voordat hij of ziekteverschijnselen vertoont!

Safety first is het motto, iedere foute spetter telt!
De werkgever is verplicht voor een veilige werkplek te zorgen, wij vinden dus dat hij voor mondkapjes moet zorgen. Doet hij dat niet dan kan de werknemer ze natuurlijk zelf aanschaffen en de bon bij de werkgever indienen. Het zal niet zo zijn dat jouw  werkgever jou verbiedt om een mondkapje te dragen, mocht namelijk blijken dat jij of de klant toch besmet is geraakt tijdens de kappersbehandeling, dan is het die werkgever die ex artikel 7:658 BW aansprakelijk gesteld kan worden.

Ook een  ZZP’er is verplicht voor een veilige werkplek voor de klant te zorgen, ook die  kan aansprakelijk gesteld worden als er iets gebeurt door zijn of haar nalatigheid. Dus zorg dat jij het goed geregeld hebt! FNV MOOI adviseert alle werkenden in het kappersvak  voorlopig mondkapjes te dragen, onder het motto: iedere foute spetter telt!

Leden krijgen vanmiddag verdere informatie.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier