Het pensioenstelsel op de schop

De afgelopen jaren is de FNV bezig geweest met een aanpassing van het landelijk pensioenstelsel. Dat was nodig, want de pensioenen hebben het moeilijk. Het was een ingewikkelde klus, want er zijn veel belangen mee gemoeid. Ook jouw belangen. Waar staan we nu precies?

Onderhandelingen
Om tot een nieuw landelijk stelsel te komen, hebben er onderhandelingen plaatsgevonden en moesten er compromissen worden gesloten op landelijk niveau tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid. Er zijn jarenlang heel veel gesprekken gevoerd in Den Haag en tussen de verschillende partijen.

Kapperspensioen
Ook het kapperspensioen is één van de pensioenen die het moeilijk heeft. Dat komt doordat er veel jonge mensen in de kappersbranche werken en de lage rente bij hen extra slecht uitpakt. Ook de doorgevoerde overheidsregels van de laatste jaren pakken ongunstig uit voor dit fonds. FNV MOOI schreef hier eerder over op www.fnvmooi.nl. Daarnaast worden wij met z’n allen ook steeds ouder. Dit samen zorgt er voor dat de pensioenpremies die de werkgever en jij moeten betalen blijven stijgen. Er moet dus echt iets voor de toekomst gebeuren!

Pensioenakkoord
FNV MOOI is daarom blij dat het nu duidelijk is wat de landelijke kaders zijn van het nieuwe pensioenstelsel, vastgelegd in het pensioenakkoord. Al heeft dit nieuwe stelsel een aantal mooie afspraken, ook voor kappers, het zal zeker niet alle problemen voor kappers oplossen. Met de nieuwe kaders kunnen wij wel rekeninghouden bij het maken van een nieuwe pensioenregeling. Nu kan er gestart worden met de sectorwerkgevers ANKO en het CNV om tot een nieuwe pensioen cao te komen. Ook dit wordt geen makkelijke klus, maar het is wel een eerste stap richting de nieuwe pensioenregeling voor kappers.

De drie pijlers van een pensioen
Pensioen is uitgesteld loon (of inkomsten), dat jij zelf een langere tijd hebt gespaard en/of dat jouw werkgever al een langere tijd voor jou heeft gespaard. In Nederland bestaat het pensioen uit drie pijlers:

 1. Staatspensioen (AOW);
2.
Pensioen dat je via je werkgever opbouwt;
3. Individuele aanvullingen zoals lijfrentes, levensverzekeringen en/of koopsommen.

Pensioenfonds
Ben jij kapper en werk je in loondienst, dan spaar je verplicht voor je pensioen via het Pensioenfonds Kappers. Oefen je een ander beroep uit in de uiterlijke verzorgingsbranche, dan is er voor jou geen cao en dus ook geen pensioenfonds. Jij moet het dan zelf met je werkgever regelen. ZZP’ers moeten zelf sparen voor hun pensioen. Net als werknemers krijg je als ZZP’er AOW. Met wat je zelf spaart, vul je later je AOW aan.

Ben je benieuwd wat het landelijk pensioenakkoord voor jou betekent? Kijk dan op www.fnv.nl/pensioenakkoord.
Uiteraard houden wij je op de hoogte van verdere ontwikkelingen. Heb je een specifieke vraag? Mail naar info@fnvmooi.nl of bel naar 030 – 23 14 221.

 

 

 

 

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier