Jezelf blijven ontwikkelen met de nieuwe cao

In de nieuwe cao zijn twee regelingen opgenomen die het mogelijk maken jezelf te blijven ontwikkelen. Frans is werknemer-kapper en vindt dat wel interessant, maar hij wil graag weten wat deze mogelijkheid precies inhoudt. FNV MOOI geeft antwoord.

Vraag 1: Wat betekent de regeling voor mij? Kan ik onbeperkt kiezen voor welke opleiding dan ook?
Er wordt deze cao-periode (juli 2022 t/m 30 juni 2023) geld vrijgemaakt voor twee soorten (her/bij)scholing. De eerste loopt via je werkgever en kun je bv. besteden aan vaktechniek binnen de kappers­branche. Het gaat om max € 200,-.
De tweede mag je ook voor opleidingen besteden buiten de kappersbranche, bv. om je om te scholen. Ook mag je uit dit gereserveerde geld een loopbaancoach of een budgetcoach inhuren. De bedragen die je hier maximaal aan mag besteden, liggen hoger dan de € 200,-. Op het moment van schrijven worden regelingen voor deze twee branche-subsidies gemaakt. FNV MOOI communiceert de regelingen zodra er meer over vastligt. Duidelijk is wel dat de interne opleidingen, trainingen en cursussen die de werk­gever geeft, niet onder de regeling vallen. 

Vraag 2: Dus ik kan mezelf ook om laten scholen?
De tweede regeling maakt dat inderdaad mogelijk. Het budget is ook beschikbaar voor niet-vakgerichte opleidingen, maar je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in het kappersvak. Denk aan het knippen van heren (barber), een kleurtraining of een andere specialisatie. Of je kunt je verbreden in je vakgebied en bijvoorbeeld een opleiding volgen tot masseur, wimperstylist of gellak-specialist. Houd er wel rekening mee dat de bedragen van beide regelingen zijn gemaximeerd per werknemer. Eventuele meerkosten moet je zelf betalen.

Vraag 3: Mijn werkgever is zakelijk gezien nog herstellende van de coronaperiode. Zadel ik hem dan met extra kosten op?
De kosten voor je werkgever zijn voor deze twee regelingen heel goed te overzien, geeft FNV MOOI aan. Je werkgever heeft bij de ene regeling recht op een subsidie van 50% van de daadwerkelijk gemaakte opleidingskosten met een maximum van 100 euro per werknemer. Hij betaalt dus maximaal €100,- aan de regeling. De andere regeling loopt niet via de werkgever. Daar draagt je werkgever niets aan bij. Het kan zijn dat de werkgever naast deze regelingen scholing verplicht stelt. De wet verplicht de werkgever dan die scholing zelf te betalen.

Vraag 4: Ik weet nog niet welke opleiding, training of cursus ik wil doen. Kan ik het bedrag contant krijgen en later gebruiken?
Nee, deze regeling is niet inwisselbaar voor contanten. Als je gebruik wilt maken van de regeling, zul je deze moeten volgen in de periode tussen juli 2022 en 30 juni 2023. 

Vraag 5: Frans geeft aan dat hij misschien wel een opleiding, training of cursus wil volgen aan de andere kant van het land. Hij vraagt of hij daar reis- en verblijfkosten voor kan krijgen?
FNV MOOI geeft aan dat deze kosten niet worden vergoed en dat Frans zelf deze kosten moet betalen, als deze zich voordoen. Frans zegt dat hij kansen ziet. Hij gaat er nog een nachtje over slapen en wacht eerst de beschrijving van de twee regelingen af.

Meer weten? Kijk op www.fnvmooi.nl bij Werk en inkomen. Hier vind je uitgebreide informatie en belangrijke links.

Ook de overheid heeft nog een subsidie regeling voor werkenden en werk­zoekenden, genaamd het STAP- budget. Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf hun 18e jaar een STAP-­budget aanvragen van max. 1000 euro per jaar voor scholing en ontwikkeling. Deze regeling geldt niet alleen voor kappers maar voor de hele uiterlijke verzorging.

Marga Patijn, voorzitter FNV MOOI

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier