Op naar een beter 2021

Het afgelopen jaar is er veel gebeurd. Niet alleen op landelijk en zelfs wereldniveau, maar ook in onze branches. Waar kijken we op terug in 2020 en wat gaat er gebeuren in 2021?

Terugblik 2020
Twee belangrijke waarnemingen: er werd niet veel positiefs gedaan op het gebied van arbeidsvoorwaarden, waardoor de lonen van kapper-werknemers steeds dichter tegen het WML (wettelijk minimum­loon) aan­kwamen, soms zelfs daaronder. En twee keer moesten salons de deuren sluiten en werkenden in de uiterlijke verzorging hun werk neerleggen, met alle gevolgen van dien. Het was een slechte start van 2021. Zeker nu de beslissing is gevallen dat de lockdown en dus de sluiting langer duurt. Minister-president Rutte deed op 12 januari de uitspraak dat we nog een aantal moeilijke maanden door moeten. Voorzichtig hopen wij dat jullie (na de vaccinaties) kunnen genieten van een MOOI en vooral gezond (nieuw)jaar. 

Lobby Den Haag
FNV MOOI maakt zich samen met de FNV en brancheorganisaties hard voor de uiterlijke verzorging. Je ziet dat niet altijd, omdat er veel achter de schermen gebeurt. Zowel op het gebied van de (minimum)lonen die straks – ook in onze branches – toch weer omhoog moeten, als voor de gevolgen van corona. Wij vinden dat de branches die door corona in zwaar weer verkeren extra ondersteund moeten worden. Sinds het begin van de corona­pandemie wordt daar hard voor gelobbyd in Den Haag en dat blijven we met elkaar doen. We krijgen gelukkig één en ander geregeld, ook al kunnen we helaas niet iedereen van jullie een MOOIe uitslag geven. Ook hebben we inmiddels de vraag neergelegd de contact­beroepen enige voorrang te geven in het vaccinatiebeleid, aangezien het voor de uiterlijke verzorging onmogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren en heel dicht bij of op het gelaat van de klanten wordt gewerkt.

Vaccineren
Laat je je vaccineren of niet? Het is een vraag die voor veel Nederlanders speelt. En ook al zijn er nog een aantal onduidelijkheden – bijvoorbeeld over hoe lang een vaccinatie werkt – dit is al wél duidelijk volgens de deskundigen: vaccineren zal leiden tot meer versoepelingen, zoals kunnen werken in de uiterlijke verzorging met minder angst voor besmetting. Een vaccinatie bestaat uit twee prikken, die in een periode van enkele weken worden gezet. Je bent volgens de kennis van nu (half januari 2021) minimaal drie maanden beschermd en mogelijk langer. We gaan ervanuit dat de overheid alles goed geregeld heeft zodra er opnieuw gevaccineerd moet worden. We hopen dat het vaccineren een grote stap is om het coronavirus snel onder controle te krijgen en dat we scenario’s zoals een lockdown achter de rug hebben. 

Het gewone leven
Ook Prof. dr. Diederik Gommers, afdelings­hoofd bij Intensive Care in het Erasmus MC-Sophia en bekend van TV, liet zich vaccineren door IC-verpleegkundige Tom Burggraaf. Gommers: “We hebben hier zo lang naartoe gewerkt. We moeten
nu met elkaar de komende maanden zorgen dat iedereen gevaccineerd wordt. En dan pakken we ons gewone leven
weer op.”

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier