SER-rapport en ontwikkelingen voor zzp’ers

In de afgelopen jaren hebben partijen binnen de Stichting van de Arbeid gesproken over de toekomst van werkend Nederland. Naar aanleiding van de uitkomst is een rapport geschreven door de SER – Sociaal Economische Raad – waarna de inhoud geadviseerd is aan het kabinet. De SER – waarin ook de FNV zitting heeft – adviseert de regering en het parlement over het sociaaleconomisch beleid. FNV MOOI houdt je op de hoogte wat dit rapport betekent voor jou als zzp’er in de uiterlijke verzorging.

Invulling belangrijk voor zzp’ers
In het SER-rapport brengen boven sectorale partijen zoals vakbonden FNV, CNV, ondernemersverenigingen MKB-­Nederland en VNO-NCW en onafhankelijk deskundigen een advies uit vanuit de samenleving over sociaal en economische zaken, zo ook zaken die van invloed zijn op situaties die werk­nemers en ondernemers/zzp’ers aangaan. De onafhankelijke deskundigen in de SER zijn vaak hoogleraren op economisch, financieel, juridisch of sociaal­wetenschappelijk gebied. Zij worden op voordracht van het kabinet door de koning benoemd. Het rapport waar wij het hier over hebben en waarvan de inhoud aan het kabinet is geadviseerd, draagt de titel ‘Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving’ en heeft betrekking op de periode 2021-2025. Ook binnen de FNV hebben de verschillende bonden zoals FNV MOOI met elkaar gesproken en bepaalde stand­punten ingenomen over de thema’s uit dit rapport. Het rapport is geschreven op hoofdlijnen en wordt nog verder uitgewerkt. De invulling is belangrijk, ook voor jou, want die bepaalt of de diverse branches er positief of negatief resultaat uit zullen halen. Dit resultaat heeft zeker invloed op jouw zzp-schap.

Algemeen
Over het algemeen is het standpunt van FNV MOOI dat de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt versterkt moet worden op het vlak van inkomen en sociale zekerheid. Wat FNV MOOI niet wil is dat de zzp’er direct aan allerlei verplichtingen moet voldoen, want dit brengt grote problemen. Het advies van FNV MOOI is, als er al zaken verplicht (moeten) worden, om dit geleidelijk, in stapjes, door te voeren. Er zijn een aantal beslissingen genomen in het SER rapport maar ook al daarvoor door de overheid die nu verder worden uitgewerkt en die we hieronder kort uitlichten.

1. Extra bescherming zzp’er voor werkgever/opdrachtgever
FNV MOOI wil dat werkgevers geen verdienmodel kunnen maken van de positie van zzp’ers die zij inhuren. Werkgevers mogen bijvoorbeeld hun werknemer niet op straat zetten om deze vervolgens als goedkope zzp’er in te huren. Deze constructie is voor werkgevers goedkoper maar voor werknemers/ingehuurde zzp’ers nadelig. De werkgever betaalt namelijk geen sociale lasten, loonheffing, ziektekosten en WW voor de zzp’er. De ingehuurde zzp’er heeft hiervoor extra bescherming nodig in de vorm van een minimum­uurtarief zodat hij zelf voor deze zaken kan zorgen. Het voorstel in het SER rapport is 30 of 35 euro per uur. In deze constructie gaat het om ingehuurde zzp’ers; niet om de zzp’er die zijn of haar eigen klanten behandelt.

2. Verplichte arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)
De overheid heeft al eerder aangegeven dat deze verzekering op termijn verplicht zal worden. FNV MOOI vindt dat dit op zich past binnen de extra bescherming van de zzp’er, maar de AOV is duur en dient daarom collectief en daardoor vooral betaalbaar te zijn en inhoudelijk kwalitatief goed. De overheid moet kaders aangeven zodat grote verzekeringsmaatschappijen in het gareel te houden zijn en er getoetst kan worden op betaalbaarheid en kwaliteit.

3. Pensioen
De pensioenfondsen, o.a. van de kappers, staan er door de veranderde regelgeving, lage rente en omdat we tegenwoordig ouder worden dan vroeger niet heel goed voor. Uiterlijk in 2027 zou de nieuwe pensioenregeling van kracht moeten zijn. In deze regeling zijn bestaande problemen voor zzp’ers weg­genomen. FNV MOOI adviseert een vlugge transitie naar de nieuwe, ver­beterde regeling en wil nu geen verplichtstelling voor zzp’ers. Pensioensparen moet voor zzp’ers voorlopig vrijwillig blijven.

4. Vangnetregeling
De vangnetregeling voor zzp’ers die in het SER-rapport genoemd wordt lijkt op de Tozo-regeling rondom Corona, maar dit is een meer blijvende variant en legt meer verantwoordelijkheid bij de zzp’er i.p.v. bij de overheid. FNV MOOI is verwonderd over dit punt in het rapport, maar vindt dit misschien geen slecht idee als het kabinet in de toekomst niet bij kan blijven dragen aan ondernemersrisico’s. FNV MOOI is wel van mening dat er in zo’n vangnet geld beschikbaar moet komen voor álle zzp’ers en niet slechts voor een gedeelte zoals het geval was tijdens de lockdowns in coronatijd. Ook wil FNV MOOI dat er een aparte vangnetregeling komt voor werkgevers, zoals de NOW.

5. Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek verdwijnt langzaam en het kabinet is al begonnen aan de afbouw. FNV MOOI betreurt dit zeer maar vindt het nu vooral belangrijk dat dit in kleine stapjes gebeurt, zodat de koopkracht van zzp’ers behouden kan blijven.

Samengevat: bereid je voor!
FNV MOOI is van mening dat bovenstaande punten zeer geleidelijk dienen te worden doorgevoerd, omdat het anders ondraaglijk zwaar wordt voor zzp’ers in de uiterlijke verzorging en dit voor grote problemen kan zorgen. Wel adviseren wij jou om nu al rekening te houden met deze punten en je erop voor te bereiden. Bijvoorbeeld door het geleidelijk verhogen van je prijzen, gelukkig trekt de economie weer aan dus kan je meer aan de klant vragen. Naar verwachting zullen de punten hierboven ergens in de periode 2021-2025 verder besproken en uitgewerkt worden en (zeker voor een deel) worden doorgevoerd. Laat je dus niet overvallen!
FNV MOOI belooft zich te zullen inzetten, zodat de regelingen draagbaar zijn voor de zzp’er in de uiterlijke verzorging.

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier