Wordt de kappersbranche binnenkort zelf geknipt en geschoren?

Knippen en scheren, het zijn méér dan bekende werk­woorden in de kappersbranche. Maar nieuw is dat de kappersbranche wellicht binnenkort zélf wordt geknipt en geschoren, als we niet uitkijken.

Wat is er aan de hand?
De kappersbranche had tot voor kort niet te klagen over personeel of het gebrek daaraan. Relatief veel jongeren kozen voor een opleiding tot kapper of kapster en werkgevers hadden een ruime keuze. En juist dát is sterk aan het veranderen. Zelfs de kappers­branche heeft te maken met een steeds krapper wordende arbeidsmarkt.

Dat is ook niet vreemd. De kappersbranche bestaat hoofdzakelijk uit mensen met een mbo-opleiding. En juist mensen met een mbo-opleiding komen we de komende 20 jaar heel veel tekort in allerlei branches. Om een voorbeeld te geven: de thuiszorg en verpleeghuiszorg is op zoek naar 100.000 mensen met een mbo-­opleiding. Neem van mij aan dat de arbeidsvoorwaarden in deze sector echt een stuk beter zijn dan in de kappersbranche.

Natuurlijk is de kappersbranche hard geraakt door corona. Ik begrijp dat de bomen niet tot in de hemel groeien, maar werkgevers in de kappers­branche moeten jongeren er echt toe verleiden om te kiezen voor een loopbaan als kapper of kapster. En verleiden doe je niet met een loon dat op of zelfs onder het minimum(jeugd)loon ligt.

Aantrekkelijk werknemerschap uit zich, naast vak inhoud voor het grootste deel in een goede beloning, in rekening houden met wensen van werknemers op het gebied van werktijden, in het bieden van ontwikkelings­mogelijkheden en in goede secondaire arbeids­voorwaarden.

Als werkgevers in de kappersbranche er niet in slagen om zich te positioneren als een aantrekkelijke werkgever, kiezen steeds meer werknemers en jongeren ervoor om in een andere sector te werken of om als zelfstandige zonder personeel aan de slag te gaan. Dan worden kap­salons met gedreven en tevreden medewerkers een uitzondering.

‘Wie geknipt en geschoren wordt, moet stilzitten’, luidt het spreekwoord. Maar dat spreekwoord gaat hier niet op. We moeten niet stilzitten, maar werken aan een branche die aantrekkelijk genoeg is om in te werken. Waar gedreven medewerkers een fatsoenlijke beloning krijgen en aanspraak maken op arbeids­voorwaarden die concurrerend zijn met andere sectoren. FNV MOOI wil daarover afspraken maken in een nieuwe cao.

We steken de hand uit naar werkgevers in de kappersbranche: laten we er samen voor zorgen dat we een aantrekkelijke branche worden en blijven voor werk­nemers, want dat is de enige manier om als sector te overleven. Werk­gevers kunnen het ook niet doen: dan kennen we straks enkel nog eenmanszaken…

Cees de Wildt
Cao onderhandelaar namens FNV MOOI

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier