Bericht van 28 februari op RTL Nieuws: KWF Kankerbestrijding adviseert gebruik nageldrogers met uv-lamp te beperken

Een recentelijk Amerikaans onderzoek is aanleiding van het advies van KWF Kankerbestrijding. In dit onderzoek wordt geconcludeerd dat de uv-apparaten kankerverwekkend kunnen zijn. Meer onderzoek is nodig, maar de stichting wil dat gebruikers zich bewust zijn van de risico’s. Ook het Antonio van leeuwenhoekziekenhuis laat RTL nieuws weten dat het ‘raadzaam is om op te passen met het regelmatig gebruik van nageldrogers’.

Onderzoek Universiteit van Californië
Uit recent onderzoek door de Universiteit van Californië in San Diego blijkt dat nageldrogers met uv-licht huidcellen beschadigen, zo schrijft RTL. De wetenschappers concludeerden dat de celbeschadiging zorgwekkend is, maar het bewijst volgens hen nog niet dat uv-lampen met zekerheid kanker veroorzaken. Toch stelt de KWF Kankerbestrijding in een reactie aan RTL Nieuws dat dit onderzoek hoe dan ook duidelijk maakt dat er risico’s aan het gebruik van uv-nageldrogers kleven. “Er is wel nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig om erachter te komen hoeveel het risico op kanker door het gebruik van deze apparaten precies is en of je uv-nagellakdrogers veilig kunt gebruiken als je deze bijvoorbeeld maar een paar keer per jaar gebruikt.” De stichting vindt het vooral belangrijk dat gebruikers van de nageldrogers zich er nu al bewust van zijn dat het uv-licht kankerverwekkend kán zijn.
Ook het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat het ‘raadzaam is om op te passen met het regelmatig gebruiken van nageldrogers’. Het zou hierbij ook gaan om lampen met uv-licht.

Lees het volledige artikel hier: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5368611/kankerdeskundigen-beperk-gebruik-nageldrogers-uvlamp-kanker?fbclid=IwAR19UinYxaBI0STl9hGxkqvWKbcL8wa_anwLHTQ2pOP-a4ueF-8RzSYeGQQ.

Reacties uit de branche
Er zijn ook professionals in de branche die twijfelen aan het onderzoek en een tegengeluid geven, zoals onderzoeker en nagelexpert Doug Schoon. Meer daarover lees je bijvoorbeeld hier: https://nailknowledge.org/blog/stop-attacking-the-nailindustry?fbclid=IwAR0QfvhyHV8NHkkKQK-LxXwmz32AdKIBXnLnYbRAQMDaVbw_SomJ7AHDImc.
Ook verwijst hij naar dit artikel van RadTech, The Association for UV+EB Technology: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7029817142015328257/?fbclid=IwAR12eihD44hlyMUdWh9hHbpbSlkECqRpRGLoYQlJOhEqhgIPh6qncvJRUaE.
In dit artikel staat onder meer (vertaald vanuit het Engels):
“Al meer dan 20 jaar gebruiken miljoenen mensen regelmatig en veilig uv-gelnagelproducten. Samen met deze lange geschiedenis van veilig gebruik, tonen alle wetenschappelijke bewijzen aan dat uv-nagellampen veilig zijn, mits veilig gebruikt.”

FNV MOOI hoopt dat er snel meer wetenschappelijk onderzoek komt zoals in de tekst van het artikel wordt aanbevolen, zodat exact duidelijk wordt hoeveel het risico op kanker door het gebruik van nageldrogers met uv-lamp precies is en hoe je nagellakdrogers veilig kunt gebruiken, bijvoorbeeld als die maar een paar keer per jaar worden gebruikt.
Tot die tijd: wees voorzichtig.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier