Cao-onderhandelingen kappers van start

Deze week zijn de nieuwe cao-onderhandelingen van start gegaan. In de nieuwe cao – die gepland staat voor juli aanstaande voor de termijn van een jaar – is het belangrijk dat er een aantal grote stappen worden gemaakt, vinden de bonden. Vooral met betrekking tot loon maar ook op een aantal andere gebieden.

De onderhandelingspunten
Ter voorbereiding op de cao-onderhandelingen hield FNV MOOI de gebruikelijke ledenraadpleging. Met de belangrijkste uitkomsten is FNV MOOI de onderhandelingen in gegaan, deze zijn:

 1. 10% loonsverhoging inclusief op toeslagen en vergoedingen.
 2. Afschaffing van Loongebouw B. Alleen prestatiebeloning boven op Loongebouw A.
 3. Een toekomstbestendig pensioen met minimaal dezelfde pensioenbeloning en grotere bijdrage van de werkgever.
 4. Ziektedagen moeten worden uitbetaald.
 5. Volledige kilometervergoeding.

Kapperslonen zijn structureel te laag
FNV MOOI streeft in de onderhandelingen naar een cao die de concurrentiepositie van werkgevers op de arbeidsmarkt verbetert. Dat doen we vanuit de overtuiging dat de kappersbranche alleen dan een aantrekkelijke branche kan worden. De lonen zijn nu te laag en er is mede daardoor een tekort aan werknemers. Maar wil de bedrijfstak overleven, dan moeten er stappen gezet worden, vinden de bonden, zodat de kappersbranche voor werknemers weer aantrekkelijk wordt om in te werken en te blijven werken. De hoge inflatie van afgelopen jaar en dit jaar zet nog eens extra druk op de onderhandelingen. Tijdens de ledenraadpleging werd dit ook bevestigd: leden willen minimaal 10% loonsverhoging.

Loongebouw B, pensioen en reiskosten
Daarnaast heeft FNV MOOI geconstateerd dat er nu eindelijk iets moet gebeuren met een aantal zaken die al jarenlang op de agenda staan. Zoals Loongebouw B. In coronatijd werd extra duidelijk hoe oneerlijk dit systeem is. Want kappers die door de lockdowns niet aan hun provisie kwamen, verdienden daardoor minder dan kappers die betaald werden volgens Loongebouw A. Verder is het belangrijk dat het pensioen – dat uitgesteld loon is – toekomstbestendig is, want over enkele jaren stappen we over naar een nieuw pensioenstelsel. Ook de regeling rondom reiskosten is aan verbetering toe. Iedereen heeft recht op volledige reiskostenvergoeding. Verder moeten in de nieuwe cao de nieuwe wettelijke regelingen worden aangepast, zoals de regeling dat de werkgever verplichte scholing moet betalen die nodig is om je werk uit te voeren.

De onderhandelingen gaan verder
Geen makkelijke klus. Volgende week gaan de cao-onderhandelingen verder. Wij houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier