Coronazelftests onnauwkeurig en onbetrouwbaar?

Sinds eind maart zijn de coronazelftests te koop bij de apotheken. Deskundigen waarschuwen over de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de tests. Ze vervangen niet de PCR-test die je bij de GGD kunt laten doen, lezen wij op www.nos.nl. Dus: heb je klachten, maak een afspraak bij de GGD en laat je testen! Alleen samen krijgen we corona onder controle en kunnen we er hopelijk voor zorgen dat salons niet voor een derde keer dicht moeten.

Onbetrouwbaar en onnauwkeurig
Op www.nos.nl was afgelopen week een artikel te lezen over de coronazelftests. Inmiddels zijn er ruim 200.000 over de toonbank gegaan, schrijft de NOS. Veel mensen kopen direct meerdere tests voor het hele gezin. Deskundigen waarschuwen voor de nauwkeurigheid van de tests en een aantal OMT-leden zijn bang dat mensen lak hebben aan de 1,5 meterregel als de test aantoont dat ze geen corona hebben. Een negatieve uitslag van de sneltest betekent volgens het OMT niets, vanwege de onnauwkeurigheid, meldt de NOS. De betrouwbaarheid bij een negatieve uitslag zou zo’n 85% zijn. Van de 100 mensen zijn er dus mogelijk 15 toch positief!

Geen klachten
De zelftests zijn bedoeld voor mensen die geen klachten hebben. Op deze manier zouden zij wellicht eerder worden opgespoord. Ze zorgen volgens de overheid voor meer veiligheid bij mensen die naar school of werk gaan. Heb je klachten, meld je dan bij de GGD en laat een betrouwbare test doen.

Lees hier wat de Rijksoverheid meldt over de zelftesten en welke testen geschikt zijn: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zelftesten-en-het-coronavirus.

Heb je klachten, maak dan hier een afspraak voor een betrouwbare test: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/afspraak-maken.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier