Dag van de Arbeid

Elk jaar staat 1 mei in het teken van de Dag van de Arbeid. Alhoewel deze dag in Nederland (nog) geen nationale feestdag is, wordt 1 mei wel in een groot deel van de wereld gevierd.

Waarom eigenlijk 1 mei?
Ben je benieuwd naar het ontstaan van de Dag van de Arbeid, dan gaan we helemaal terug naar het jaar 1889. Tijdens het eerste congres van de internationale socialistische organisatie ‘Tweede internationale’ wordt besloten het jaar erop op 1 mei te demonstreren. Aan de oproep wordt in 1890 massaal gehoor gegeven tijdens de eerste georganiseerde Dag van de Arbeid. In de Verenigde Staten en een groot deel van Europa gaan mensen de straat op voor de achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en het behoud van vrede. In de jaren hierna wordt de Dag van de Arbeid een jaarlijks terugkerende traditie. In veel Europese landen is 1 mei een officiële, doorbetaalde feestdag. Maar (helaas) nog niet in Nederland. De FNV vindt dat dat wel zou moeten en werkt er hard aan om daarover afspraken te maken in cao’s. In de cao Schoonmaak is er bijvoorbeeld al afgesproken dat 1 mei voor 150.000 schoonmakers een vrije dag is! Dus wanneer zijn de werknemers in de uiterlijke verzorging aan de beurt?

Kom in actie in Amsterdam!
De FNV organiseert ook dit jaar een actie op de Dag van de Arbeid. Je bent uitgenodigd om naar Amsterdam te komen en mee te strijden voor een leefbaar loon, respect en rechtvaardigheid. Loop daarom om 15.00 uur mee in een strijdbare mars vanaf de Zuidas naar het Martin Luther Kingpark met aansluitend een manifestatie. Laat je inspireren door workshops, theater, muziek en sprekers. Ook is er gratis eten en drinken en er zijn leuke activiteiten voor kinderen. De manifestatie eindigt na een spectaculaire afsluiting om 19.30 uur.

De manifestatie is gratis, dus mis het niet en meld je aan. Want Nederland verdient beter. En jij ook!

Meer informatie en aanmelden op www.fnv.nl/1mei.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier