In quarantaine en nu: krijg je doorbetaald of niet?

RTL Nieuws kopte onlangs in een artikel met ‘Werkgevers weigeren door te betalen tijdens quarantaine’. Ook bij FNV MOOI krijgen we hier veel vragen over, want hoe zit het nu precies? Wat zijn jouw rechten? Moet je vakantiedagen inleveren, krijg je gewoon uitbetaald of niet?

Coronameldingen met ruim 60% gestegen
De meeste mensen zijn weer terug van vakantie. Wij hopen dat jij ook even hebt kunnen genieten van een periode vrij in Nederland of het buitenland.

Of het aan de vakantiegangers ligt is de vraag, maar de coronacijfers van het RIVM lopen helaas weer snel op. In de week van 16 tot en met 22 september meldden de GGD’en 13.471 nieuwe personen die positief testten op COVID-19. Voor de derde week op rij is er een sterke toename in het aantal besmettingen. Ook het percentage positieve tests van de GGD-testlocaties in afgelopen week ligt met 6,1% flink hoger dan de week ervoor. Daarnaast is het aantal ziekenhuisopnames gestegen, net als het aantal patiënten op de IC. En ook de laatste dagen gaat het niet goed in Nederland: de toename van de besmettingen gaat veel sneller dan verwacht.

Thuisquarantaine
Ben je naar een land op vakantie geweest waar ineens de code veranderde van geel naar oranje of zelfs rood, dan heb je misschien wel 10 dagen in thuisquarantaine gezeten of zit je er nog steeds in. Maar ook als je zelf corona hebt, als je met iemand in contact bent geweest die corona heeft of als je huisgenoot coronaklachten heeft, is quarantaine een gevolg. Wat nu? FNV MOOI krijgt vragen van werknemers die bang zijn dat ze de huur niet meer kunnen betalen, omdat hun werkgever ze niet doorbetaalt tijdens quarantainedagen. Ook worden werknemers gevraagd om op een later moment de gemiste dagen in te halen of vakantiedagen op te nemen.

Ziekmelden?
Kun je je eigenlijk ziekmelden als je niet ziek bent maar alleen uit voorzorg 10 dagen thuisblijft? Het antwoord is nee: ben je niet ziek, dan moet je jezelf ook niet ziekmelden. Leg de situatie uit aan je werkgever. Vertel dat je je houdt aan de door het RIVM opgelegde regels en in quarantaine gaat en de reden waarom (bijvoorbeeld omdat je huisgenoot coronaklachten heeft).

Rechtszaken: werknemers in het gelijk gesteld
RTL Nieuws meldde het al: bij de eerste rechtszaken die hierover gevoerd zijn, zijn de werknemers in het gelijk gesteld. Dat betekent dat er niet gekort mag worden op salaris, dat je niet verplicht bent vakantiedagen op te nemen en dat je de werkzaamheden ook niet op een later moment in hoeft te halen. Het is een werkgeversrisico. Er zijn schrijnende gevallen bekend van werkgevers die hun werknemers die niet ziek zijn maar 70% betalen tijdens quarantaine of wachtdagen instellen, maar het meest bizarre is misschien nog wel dat sommige werkgevers hun werknemers verplichten om te komen werken.

Visie FNV MOOI
Marga Patijn, voorzitter FNV MOOI: “Vanzelfsprekend draait de werknemer niet op voor het werkgeversrisico. Sneu voor de werkgever. FNV MOOI is ook werkgever, dus weet wat werkgeversrisico is.”

Kijk hier als je wilt weten of je in thuisquarantaine moet na een reis in het buitenland: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland

Heb je vragen? Bel met FNV MOOI op 030 – 23 14 221 of mail naar info@fnvmooi.nl.

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier