Meerderheid van alle zzp’ers is voor verplichte AOV

De meerderheid van alle zzp’ers die lid zijn van de FNV zijn voor een verplichte AO-verzekering. Zij hebben ingestemd met de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen die is uitgewerkt in de Stichting van de Arbeid waar de FNV ook zitting in heeft. Gisteren is dit advies aangeboden aan minister Wouter Koolmees van SZW. Minister Koolmees zal het advies bestuderen en zal waarschijnlijk voor de zomer met een kabinetsbesluit komen. Het is nog niet bekend of de minister dit advies één op één gaat overnemen.

Leden van FNV MOOI waren duidelijk kritischer op het voorstel verwoord in het plan van de stichting. Niet zo zeer op de verplichte AOV-verzekering of de inhoud, maar wel op de hoogte van de kosten van de verplichte verzekering. FNV MOOI zal met haar leden hierover in overleg gaan.

 Uitslag van de ledenraadpleging van FNV MOOI:

ledenraadpleging AOV-cirkeldiagram uitslag

In het pensioenakkoord van 2019 is afgesproken dat zelfstandig ondernemers zich verplicht moeten gaan verzekeren tegen langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Begin maart 2020 kon het voorstel hiervoor aan minister Koolmees worden gepresenteerd.

We gaan voor de volledigheid een paar maanden terug in de tijd. Om een voorstel voor een goede AOV-regeling te maken, is vorig jaar de werkgroep Sociale Zekerheid en Zorg Plus (SZZ Plus) van de Stichting van de Arbeid in het leven geroepen. Ondermeer de sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) en zelfstandigenorganisaties, waaronder FNV Zelfstandigen, maken deel uit van die werkgroep.

Meerderheid positief

De werkgroep heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een voorstel. Eind februari 2020 heeft over dat voorstel een ledenraadpleging plaatsgevonden onder alle zelfstandige leden van de FNV (bonden). Het voorstel werd door een meerderheid van de leden positief beoordeeld. Dinsdagochtend 3 maart jl. werd het voorstel gepresenteerd aan minister Koolmees.

Voorstel

Nu de meerderheid voor de uitgewerkte, verplichte AOV-verzekering is vindt de FNV dat zij een mooi voorstel aan de minister heeft overhandigd. De FNV was bij de uitreiking.

Belangrijke punten

Leden vinden het heel belangrijk dat zo’n verzekering betaalbaar is, maar ook keuzemogelijkheden biedt. FNV heeft dit in de onderhandeling over deze verplichte verzekering ook ingebracht en in dit voorstel komt dit ook terug, zeker als je deze voorgestelde verzekering vergelijkt met de verzekeringen die nu op de markt zijn.

Natuurlijk is het voorstel niet zomaar naar de minister gegaan. Toen het advies meer en meer zijn huidige vorm begon te krijgen hebben leden zich kunnen uitspreken. De meerderheid van alle FNV-leden waren enthousiast over het voorstel. Toch hadden leden, bijvoorbeeld de leden van FNV MOOI, ook zorgen over de betaalbaarheid voor bepaalde groepen zelfstandigen. In het advies besteedt de werkgroep daar aandacht aan en doet zij suggesties om die groepen te ondersteunen.

Wat leden ook heel belangrijk vinden, is dat alle zelfstandigen straks verzekerd kunnen zijn. Dat is in de huidige verzekeringen niet altijd mogelijk. In dit voorstel kunnen jong of oud, gezond of niet, met of zonder risicovol beroep verzekerd zijn en dat is pure winst.

Het AOV-voorstel

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering helpt om inkomensverlies na langdurige uitval door ziekte of een ongeval gedeeltelijk op te vangen. Want bij volledige arbeidsongeschiktheid mis je als bijvoorbeeld een zelfstandige van 32 jaar met een gemiddeld inkomen meer dan € 500.000 aan inkomen tot aan je AOW-leeftijd.

Keuze

Het advies spreekt van een op hoofdlijnen ‘betaalbare en toegankelijke standaardverzekering, uitgevoerd door het UWV’. Binnen de verzekering is er keuzevrijheid in de wachttijd. Bij aanvang van de verzekering maak je eenmalig de keuze voor uitbetaling bij een wachttijd van 6, 12 of 24 maanden. Als je geen keuze maakt in wachttijd, dan bedraagt deze standaard 12 maanden voor je uitbetaald krijgt. Voor die tijd ben je dan niet verzekerd en moet je net als nu zelf zorgen dat je inkomen hebt.

Iedereen hetzelfde premiepercentage

De AO-verzekering moet gaan gelden voor alle zelfstandigen zonder personeel en loopt tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Dus ook zelfstandigen op leeftijd, mensen met een risicovol beroep of met een medisch verleden; íedereen wordt geaccepteerd door de verzekeraar tegen hetzelfde premiepercentage. Er wordt voorgesteld ook voor de aanvullende verzekering een acceptatieplicht in te voeren via een nog op te richten ‘Onderling Waarborgfonds’. Zo krijgen ook zelfstandigen met moeilijk verzekerbare risico’s de gelegenheid zich aanvullend te verzekeren. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je volledig bij een (private) verzekeringsmaatschappij te verzekeren, zolang je maar aan de voorwaarden voldoet die gelden voor de AOV.

Betaalbaarheid

Met de standaardverzekering uit het advies, ontvang je een uitkering van maximaal € 1.650 bruto per maand. Dat is 100% van het wettelijk minimumloon (WML). De premie bij de keuze voor een wachttijd van twee jaar wordt lager, de premie bij een wachttijd van 6 maanden wordt hoger. Iedereen maakt hier zijn eigen keuze: wil je vlug een uitkering ontvangen dan kies je voor een korte wachttijd, maar betaal je meer premie of andersom. De precieze percentages worden nog berekend, maar voor een gemiddelde zzp’er zal de premie netto tussen ongeveer € 85 tot € 150 per maand liggen.

Premie

De hoogte van de premie wordt een percentage van het inkomen en is afhankelijk van de gekozen wachttijd. De berekeningen worden nu nog gemaakt en de uitwerking zal bepalend zijn voor de uiteindelijke hoogte van de premie. Een zelfstandige met € 20.000 inkomen betaalt bruto ongeveer € 120 (wat netto neerkomt op zo’n € 85 premie per maand). Maximaal ga je zo’n € 220 euro bruto (netto +/- € 150) per maand betalen, wanneer je € 30.000 per jaar of meer inkomen hebt. De premies zijn bruto en dus fiscaal aftrekbaar. Deze cijfers zijn overigens een eerste grove berekening.

Ingangsdatum

De verzekering zal niet meteen ingaan, op zijn vroegst pas over enkele jaren. Dat komt doordat er eerst een wet moet komen en vervolgens moeten het UWV en de Belastingdienst aan de slag om de verzekering uit te voeren. In die tijd kan jij, als dat nodig is, de kosten hiervan doorvoeren in jouw bedrijf.

Houd in je achterhoofd

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat er komen, dat is vorig jaar nu eenmaal afgesproken. Door de inspanning van de FNV hebben betaalbaarheid, keuzemogelijkheden maar ook de acceptatie door verzekeringen hoog op de agenda van de werkgroep gestaan. Zo zullen alle zzp’ers volgens het uitgewerkte plan, zowel jong als oud, gezond of niet, met of zonder risicovol beroep verzekerd zijn en dat is pure winst.

Het definitieve voorstel kun je hier downloaden

https://www.stvda.nl/-/media/stvda/downloads/publicaties/2020/aov-zelfstandigen-voorstel.pdf

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier