Deze week waren er weer onderhandelingen voor de cao kappers die 1 juli 2025 moet ingaan. Bonden (FNV MOOI en CNV) hebben hiervoor een aangepast voorstel gemaakt voor de cao van 2025. Dit is om ervoor te zorgen dat kappers een eerlijker salaris krijgen. De lonen in onze branche lopen al jaren achter op andere sectoren. Dat maakt het lastig om nieuwe mensen aan te trekken en om vakmensen te behouden. Ondanks eerdere loonsverhogingen is het verschil met andere sectoren nog steeds groot. Omdat ook in andere sectoren de lonen sterk stijgen, blijven we achter.
Onlangs is een nieuw onderzoek gedaan waarin de lonen in onze branche zijn vergeleken met de vijf andere sectoren waar werknemers die de kappersbranche verlaten, vaak naartoe gaan. Hieruit blijkt dat kappers nog steeds minder verdienen dan mensen in vergelijkbare beroepen. Als we willen dat meer mensen voor dit vak kiezen en er graag blijven werken, moeten we dit verschil kleiner maken. We begrijpen dat dit niet in één keer kan, maar niets doen is geen optie.
Om dit te verbeteren, willen we ook een verbeterd loon- en functiegebouw invoeren. We stelden voor om een cao af te sluiten voor drie jaar, maar de werkgevers willen liever een cao voor één jaar. Omdat we graag een goede afspraak willen maken, hebben we ons voorstel aangepast naar een cao van één jaar.
Nieuw loon- en functiegebouw
Zowel de werkgevers als wij hebben de afgelopen tijd voorstellen gedaan voor een nieuw loon- en functiegebouw. In ons voorstel combineren we elementen uit beide plannen. Dit betekent in grote lijn:
Daarna, vanaf 1 juli 2025 stijgen alle lonen met 4,5%. Dit is in lijn met de verwachte gemiddelde loonsverhoging in andere sectoren en is ook nog eens nodig om de koopkracht te verbeteren. Deze aanpassingen helpen om de lonen van kappers beter te laten aansluiten bij andere beroepen.
Prestatiebeloning: Het blijft mogelijk om te werken met prestatiebeloning. Maar de basis voor de prestatiebeloning is het nieuwe loon-en functiegebouw. Er komt een aanpassing in de rekenregels, daarmee kan deze wijziging kostenneutraal worden doorgevoerd.
Loondoorbetaling bij ziekte: FNV MOOI en CNV vinden het onacceptabel dat werknemers die de pech hebben meer dan een jaar ziek te zijn, loon kunnen krijgen dat onder het Wettelijk Minimum Loon (WML) ligt. Bonden willen met ANKO een afspraak maken dat er niet onder het WML betaald mag worden.
Stagevergoeding: De vergoeding voor stagiaires wordt gelijkgetrokken met salarisschaal.
Toeslagen: Alle extra toeslagen (zoals bijvoorbeeld diplomatoeslag en toeslag voor deelcertificaten) worden verhoogd op basis van de afgesproken loonontwikkeling.
Kilometervergoeding: De reiskostenvergoeding wordt € 0,23 per kilometer.
Overwerkvergoeding: Werknemers mogen zelf kiezen of ze overwerk in vrije tijd of in geld uitbetaald krijgen.
Dit voorstel is een eerste stap om de lonen van kappers eerlijker te maken. We willen ervoor zorgen dat werken in deze sector aantrekkelijk blijft. Naast de loonsverhoging willen we ook dat kappers hun koopkracht behouden. Dit betekent dat de lonen minstens zo veel moeten stijgen als in andere cao’s in 2025.
Het is nu afwachten wat het bestuur van ANKO vindt van deze voorstellen van vakbonden.
FNV MOOI blijft zich inzetten voor verdere verbeteringen. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!