Veilig en gezond werken: heb jij alles op een rijtje?

Werk jij veilig en gezond of heb je eigenlijk geen idee van de risico’s op de werkvloer waar je misschien wel dagelijks aan bloot wordt gesteld? Van 21 tot en met 25 september is het de week van de RI&E: Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Want veilig en gezond werken verdient een plaatsje op de prioriteitenlijst!

Belangrijk voor iedereen
Veilig en gezond werken is belangrijk voor iedereen: de werkgever, de werknemer en de zzp’er. In een loondienstverband is het bieden van een veilige en gezonde werkplek een zaak van de werkgever. Hij of zij is verantwoordelijk deze voor de werknemer te creëren. Tijdens de week van de RI&E wordt er extra aandacht besteedt aan veilig en gezond werken.

De RI&E: veiligheids- en gezondheidsrisico’s
Met een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) worden de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen de salon (of elk ander bedrijf) in kaart gebracht. Alle bedrijfsrisico’s dienen beheersbaar te zijn en er moeten regels zijn over hoe die risico’s worden aangepakt. Onderdeel van de RI&E is ‘Het Plan van Aanpak’: een plan waarmee de risico’s worden weggenomen of beperkt. In sommige branches is de RI&E een standaard document dat de werkgever voor zijn of haar bedrijf kan gebruiken. Soms dient de werkgever deze aan te passen, zodat alles voor zijn of haar bedrijf klopt. Soms moet er iets meer of iets anders. In de meeste branches biedt de Arbocatalogus een goed uitgangspunt.  

Werknemers
Als werknemer kun je input leveren over de risico’s in jouw werk en mogelijke oplossingen om daar op een praktische en verantwoorde manier mee om te gaan. De RI&E bevat een breed palet aan thema’s, waarvoor jij als werknemer input kunt leveren. Denk aan het werken met chemische stoffen, eczeem en luchtwegen, fysieke belasting en houding, inrichting en werkgereedschap, maar ook werkdruk of pesten op het werk, brandveiligheid, omgaan met ziektes en virussen zoals corona et cetera.

De RI&E voor zzp’ers
Op basis van de Arbowet zijn zzp’ers niet verplicht een RI&E uit te voeren; de RI&E is alleen verplicht voor organisaties met personeel. Werk je als zzp’er met stagiaires, uitzendkrachten of huur je  anderen in en oefen je gezag uit over de werkzaamheden van die ander(en), dan ben je wél verplicht een RI&E uit te hebben.

Verder ben je als zzp’er verantwoordelijk voor je klanten, dus het hebben van en het op de juiste manier gebruiken van goede producten, gereedschap en meubilair is ook voor de zzp’er van belang.

Wil je meer weten over de RI&E, kijk dan op www.rie.nl en www.weekvanderie.nl. Ben je lid van FNV MOOI en heb je vragen over wat de RI&E voor jou als werknemer of zzp’er betekent, mail naar info@fnvmooi.nl of bel met 030 – 23 14 221.

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier