Veilig zonnen: 10 feiten

Als we de voorspellingen mogen geloven, kunnen we de komende tijd volop genieten van het zomerse weer. Maar in de zon schuilen ook gevaren, want de schadelijke stralen kunnen zorgen voor huidveroudering, pigmentvlekken en zelfs huidkanker. We geven 10 feiten zodat jij en je klanten veilig kunnen genieten van de zon.

 1. Tussen 12 en 15 uur
  Tussen 12 en 15 uur is de zon het krachtigst, dus kun je beter uit de zon blijven. Wil je wel in de zon, smeer je dan goed in of draag uv-werende kleding en een hoofddeksel zoals een shawl, petje of hoed. Bescherm je ogen met een uv-werende zonnebril.
 1. Ook smeren in de schaduw
  Uv-straling komt overal, dus ook in de schaduw. Daarom is het belangrijk dat je jezelf altijd insmeert, of je nu in de volle zon of in de schaduw gaat zitten.
 1. Iedere twee uur smeren
  Het KWF adviseert iedere twee uur te smeren met zonnebrandcrème. Smeer je hele lichaam in, dus ook je oren, neus, knieën, ellebogen en de bovenkant van je voeten!
 1. Kies voor een hogere factor
  Het KWF geeft aan dat je met een hogere factor wel bruin wordt maar niet verbrandt. Een hogere factor zoals SPF50 zorgt ervoor dat je langer in de zon kunt blijven zonder te verbranden en uv-straling is minder schadelijk. De hoogte van de factor die het meest geschikt is voor jou, is ook afhankelijk van je huidtype. Vraag advies aan de schoonheidsspecialiste of huidtherapeute, want die weet precies wat goed is voor jouw huid.
 1. Waterproof zonnebrandcrème
  Zonnebrandcrème die waterproof is, blijft tijdens het zwemmen en/of zweten iets beter op je huid zitten, maar kun je het beste ook na het zwemmen en/of zweten opnieuw smeren.
 1. Niet in de volle zon bewaren
  Bewaar je zonnebrandcrème niet in de volle zon, maar liever in de schaduw of thuis op kamertemperatuur. Bewaar je het product op een te warme plek, dan kan de SPF lager worden en beschermt de zonnebrandcrème je minder goed.
 1. Smeren is veilig
  Elk jaar gaan er geruchten rond dat het smeren met zonnebrandcrème kankerverwekkend zou zijn, maar volgens het KWF is dat niet waar. Kankerverwekkende stoffen in cosmetica zijn verboden.
 1. Lotion, crème of spray
  Het maakt niet uit wat je kiest, alle zonnebrandlotions, -crèmes en -sprays beschermen de huid even goed.
 1. De zon en je haar
  Door de vitamine D in de zon groeit je haar sneller, maar bescherm je lokken wel met bijvoorbeeld een spray, zodat je haar niet uitdroogt en je kleur behouden blijft. En let op: je kunt ook huidkanker krijgen op je hoofdhuid, dus draag bij bij voorkeur een petje, shawl of hoed om jezelf goed te beschermen!
 1. After care
  Na een dagje zonnebaden is het belangrijk om je huid en haar extra te verzorgen. Bijvoorbeeld met after sun-producten en/of een masker. Zo heb je langer plezier van je bruine teint en blijven je huid en haar gezond.

FNV MOOI wenst je MOOIe zonnige én veilige dagen!

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier