Werken tijdens de feestdagen

De komende weken staan er weer een aantal feestdagen en bijzondere dagen op de agenda. Denk aan Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaartsdag (13 mei) en Pinksteren (23 en 24 mei). Deze feestdagen keren elk jaar terug; alleen Bevrijdingsdag is slechts één keer in de vijf jaar een officiële feestdag. FNV MOOI krijgt in deze periode altijd veel vragen of deze dagen verplichte vrije dagen zijn of dat je werkgever je mag vragen te komen werken.

Dit jaar alles anders
Op feestdagen willen veel mensen – ook in de uiterlijke verzorging – graag vrij zijn. Meestal is het mooi weer, zijn er festivals en evenementen en vieren we met zijn allen feest. Dit jaar is het vanwege corona natuurlijk helemaal anders, waardoor je het nu misschien wel prima vindt om te werken. Maar wat zijn precies je rechten? Mag je werkgever je verplichten te komen werken?

Niet automatisch vrij
In de wet is niet bepaald dat iedereen automatisch vrij is op een feestdag. Of je vrij bent is afhankelijk van wat in je arbeidsovereenkomst, salonreglement of in de cao staat. Vaak zijn er tussen werkgever en werknemer afspraken gemaakt dat er bijvoorbeeld niet wordt gewerkt en de salon gesloten is op feestdagen zoals Koningsdag of Hemelvaartsdag. Zijn er geen afspraken tussen jou en je werkgever over werken op een feestdag, dan is het verstandig deze afspraken alsnog onderling te maken. Bespreek in dat geval ook of je een toeslag ontvangt op de specifieke feestdagen.

Val je onder de kappers cao?
Als je onder de cao valt, kan je werkgever je niet verplichten om op een feestdag te werken. Maar hij mag het je wel vragen. Als je ja zegt, heb je recht op een toeslag van 25%, die in tijd of geld kan worden uitbetaald.

Val je niet onder de kappers cao?
Val je niet onder de kappers cao en ben je bijvoorbeeld schoonheidsspecialist, nagelstylist of pedicure? Kijk dan wat er in jouw arbeidsovereenkomst staat. Realiseer je het volgende: staat er niets in jouw arbeidsovereenkomst, dan is er ook geen wet die jouw werkgever verplicht om jou op een feestdag vrij te geven. Als jij wel elk jaar vrij hebt gehad, dan mag jouw werkgever dat niet zonder overleg veranderen.

Hulp & advies
Wil je werkgever dat je iets tekent waarin de afspraken staan, vraag dan eerst advies aan FNV MOOI vóórdat je iets tekent. Wij kijken graag met je mee en bieden je hulp en advies.

Heb je vragen over werken tijdens een feestdag en wat jouw arbeidsovereenkomst of cao hierover zegt? Neem dan contact met FNV MOOI via info@fnvmooi.nl of bel op 030 – 231 42 21.

Nog geen lid? We vertellen je ook graag alles over de voordelen van een lidmaatschap.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier