Noodloket voor ZZP’ers – Laat FNV MOOI weten wat dit voor jou betekent!

De FNV staat ook deze dagen in nauw contact met de overheid. Vooral over de manier waarop het kabinet werkenden in Nederland zo goed mogelijk kan ondersteunen tijdens deze crisis. Dit doen we ook voor jou als ZZP’er. Wij willen graag van jou weten welke invloed de Coronacrisis precies op jouw werk heeft.

Pakket aan regelingen
Wij begrijpen dat de invloed op jou als ZZP’er enorm is, omdat je op dit moment verplicht bent om je werkzaamheden niet uit te voeren. Je inkomsten verminderen daardoor sterk of komen helemaal te vervallen. Gelukkig komt het kabinet met een pakket aan regelingen, waar jij gebruik van kunt maken.

De regeling ‘Noodloket’
Binnen dit pakket aan regelingen is er onder andere het noodloket. Hieronder lees je meer over het noodloket. Dit is een gedeelte uit de kamerbrief van 17 maart 2020.

Er komt een noodloket voor de tegemoetkoming in de vorm van een gift voor de eerste nood bij ondernemers, die direct zijn getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en die hun omzet daardoor geheel of grotendeels zien verdwijnen. Dit als noodvoorziening op de overige maatregelen in de brief (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/03/17/kamerbrief-over-noodpakket-banen-en-economie). Het gaat hier in het bijzonder om eet- en drinkgelegenheden en andere etablissementen die het grootste deel van hun activiteiten noodgedwongen moeten staken, zoals schoonheidssalons en anderen die mogelijk in de problemen komen vanwege de 1,5 meter afstandseis. Zij zien hun inkomsten grotendeels teruglopen, terwijl hun vaste lasten intussen gewoon doorlopen en hun uitgaven in veel gevallen al gedaan zijn. Deze inkomsten kunnen bovendien moeilijk worden ingehaald wanneer de COVID-19-uitbraak achter de rug is. Eis is wel dat het ondernemingen betreft met een fysieke inrichting buiten het eigen huis. De tegemoetkoming moet nog verder worden uitgewerkt. Het betreft een eenmalig forfaitair bedrag van € 4.000,00 voor de periode van drie maanden en geldt alleen voor ondernemingen die qua type en sector in ieder geval aan bovengenoemde voorwaarden voldoen. De voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt. Indien nodig worden deze voorwaarden steeds geactualiseerd.

Discussie
Geluiden uit de branche bevestigen aan ons dat er discussie is over de financiële tegemoetkoming voor ZZP’ers in de vorm van het noodloket. Het noodloket is door de overheid bedoeld voor gedupeerde zelfstandigen, die in de financiële problemen zijn gekomen door de maatregelen rondom het Coronavirus. Zelfstandigen die hun huur of hypotheek van hun externe bedrijfspand moeten blijven betalen, ingekochte producten die op de schappen blijven staan en bijvoorbeeld zelfs bederven et cetera, terwijl de zaak gesloten is. De tegemoetkoming van € 4.000,00 is een gift voor bedrijven die hierdoor schade lijden. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen een extern bedrijfspand en een kamer in je privéhuis. Die laatste groep zou volgens de huidige regels van het kabinet geen aanspraak maken op het noodloket. Dit omdat jij bijvoorbeeld toch al je hypotheek van je privéhuis zou moeten betalen, ook als je geen kamer zou hebben ingericht.

Wat vind jij?
Ben jij een ZZP’er met een salon aan huis (kamer in woonhuis, omgebouwde garage, schuur in tuin, stuk aan woonhuis gebouwd) of werk je ambulant, dan willen wij graag van jou weten waarom jij wel vindt dat je schade lijdt en daarom recht hebt op die € 4.000,00. Laat ons weten hoe jij hierover denkt, zodat wij de FNV kunnen vragen deze uitkomsten mee te nemen in de gesprekken met de overheid. Wij kunnen dan beargumenteren waarom ook ZZP’ers aan huis van het noodloket gebruik zouden moeten kunnen maken.

Het formulier is gesloten, input geven is niet meer mogelijk.

Help jij ons jou te helpen?
Jouw ervaringen en beleving zijn erg belangrijk.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier