Btw-tarief op arbeidsintensieve diensten moet laag blijven

FNV MOOI is voorstander van invoering van het lage btw-tarief voor alle arbeidsintensieve diensten in de uiterlijke verzorging. Het lage btw-tarief van 6% bestaat al voor de kappersbranche, maar staat door de herziening van het belastingstelsel onder druk. In het kader van de werkgelegenheid zou het desastreus zijn wanneer het btw-tarief in de kappersbranche wordt verhoogd naar 21%. FNV MOOI heeft, in de discussie binnen de FNV over de belastingherziening, samen met een aantal collega’s ingebracht dat er een laag btw-tarief moet blijven voor arbeidsintensieve diensten. In de belastingnota van de FNV, die naast de lobby naar de politiek is gestuurd, is dit dan ook opgenomen.

Het verhogen van het btw-tarief voor arbeidsintensieve diensten naar 21% is slecht voor de werkgelegenheid. In het nieuwe belastingplan, dat nu besproken wordt, stelt staatsecretaris Eric Wiebes (Financiën) voor een verhoging van het btw-tarief voor kappers. Het weer afschaffen van dit lage btw-tarief kost echter ruim 5.500 banen in de branche (Panteai, 2014). Indien het lage btw-tarief van 6% op arbeidsintensieve (ambachtelijke) diensten van kappers, huisschilders, stukadoors, fietsenmakers, schoenmakers en kledingherstellers wordt verhoogd, gaan de banen van zelfs 10.000 mensen die werkzaam zijn in de ambachtseconomie weer verloren (EIM en SEO). Voor een groot aantal brancheorganisaties en vakbonden is deze verhoging van het btw-tarief, en daarmee het verlies van werkgelegenheid, onacceptabel en daarom pleiten zij ervoor het lage btw-tarief op deze diensten in stand te houden.

Naast het verlies van werkgelegenheid bij het doorvoeren van een hoger btw-tarief, zal het ook gevolgen hebben voor consumenten en hun koopkracht. De verwachting is dat het onvermijdelijk wordt om de btw-verhoging niet te hoeven doorvoeren aan de consument. Ook de consument zal een verhoging van het btw-tarief dus merkbaar voelen in de portemonnee.

Inmiddels hebben de regeringspartijen VVD en PvdA een akkoord bereikt over de herziening van het belastingstelsel. Voordat zij dit naar buiten brengen, bespreken zij dit met de andere partijen in de Tweede Kamer om draagvlak te krijgen bij de oppositie. Steun van de oppositiepartijen is nodig omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer; een besluit is dus nog niet genomen. Op dit moment is nog niet duidelijk of, wanneer en hoe het belastingstelsel veranderd wordt en is het afwachten of de politiek het FNV-standpunt heeft overgenomen.

FNV MOOI blijft zich achter de schermen hard maken voor het lage btw-tarief voor alle arbeidsintensieve diensten in de uiterlijke verzorging en maakt zich samen met andere bonden sterk tegen het voorstel voor de btw-verhoging.

 

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier