Gebruik jij al modder in je schoonheidsbehandelingen? Modder – of met name de klei in modder – schijnt wonderen te verrichten voor je huid en wordt daarom al veelvuldig gebruikt in allerlei schoonheidsrituelen. Denk aan modderbaden, klei- of modderpakkingen en -maskers en ja, er bestaat zelfs moddertherapie voor onder meer huidaandoeningen! Vandaag, op Modderdag, zetten we daarom modder in de spotlight.Â
Schoonheidsverzorging
Volgens de verhalen was modder in het Grieks-Romeinse tijdperk al een van de belangrijkste ingrediënten in schoonheidsverzorging. Het zou gifstoffen verwijderen en de huid regenereren, waardoor wondjes en onzuiverheden zouden verdwijnen. In het oude Egypte werd er al modder gebruikt in de badhuizen. Het schijnt dat vooral klei uit de Zwarte Zee en de Dode Zee rijk is aan vitaminen en mineralen, ingrediënten met een positieve werking op de vochtbalans van de huid.
Verschillende soorten
De ene modder is de andere niet, want er zijn namelijk verschillende soorten modder. Elke soort heeft weer andere eigenschappen. Daarnaast vergt het ook wat werk om het beste van modder te gebruiken voor de huid. Je zou het eerst moeten drogen, verpulveren en zeven om alle onzuiverheden zoals stenen en gras te verwijderen. Zo zou je optimaal resultaat halen uit de modder, die onder meer bestaat uit zwavel, ijzer, magnesium, kalium, bromide, jodium, silicium, selenium, calcium en zink. Dr. Jetske Ultee schreef eerder al een artikel over kleimaskers voor de huid en welke klei je moet gebruiken: https://www.dr-jetskeultee.nl/kleimaskers/.
Positieve effecten van modder op de huid