Veilig en Gezond Werken

Het klinkt heel logisch en toch gaat het regelmatig fout of zijn er verbeterpunten: veilig en gezond werken. Doe jij het (al)? Ben jij student of werknemer en is op jouw stage- of werkplek alles goed geregeld? En heb jij als zzp’er je zaakjes voor elkaar?

Fysiek, mentaal en emotioneel
Werk je onder de verkeerde omstandigheden, dan kun je daar (veel) last van hebben of krijgen. Last krijgen van een onveilige of ongezonde werksituatie kan zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak. Een verkeerde houding kan bijvoorbeeld rugklachten geven, gebrek aan persoonlijke beschermingsmaatregelen kan het risico vergroten op het ontwikkelen van (kappers)eczeem of het oplopen van een virus, zoals het coronavirus (COVID-19) of een ander virus. Een te hoge werkdruk kan ervoor zorgen dat je overloopt en straks thuiszit met een burn-out. Als we het hebben over veilig en gezond werken, dan hebben we het over al deze facetten.

Werken in de uiterlijke verzorging
Natuurlijk wil jij in jouw vakgebied zo lang mogelijk en vooral met plezier werken en dat betekent op een veilige en gezonde manier. Of je nu kapper bent of schoonheidsspecialist, nagelstylist, visagist of pedicure of dat je een ander beroep uitoefent in de uiterlijke verzorging. Elk beroep heeft weer andere kaders waarbinnen veilig en gezond gewerkt kan worden. De werkplek van een pedicure ziet er namelijk heel anders uit dan van een kapper of wimperstylist.

Veilige thuissituatie
Niet alleen je werksituatie dient veilig en gezond te zijn, ook je thuissituatie. Slaap je al weken slecht of heb je veel stress thuis? Dan merken jij en je collega’s dat waarschijnlijk ook op het werk. Op je werk is je werkgever verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek, thuis ben je daar zelf verantwoordelijk voor, tenzij je thuis werkzaamheden uitvoert voor je werkgever want dan is je werkgever ook verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek bij jou thuis. Zorg goed voor jezelf en probeer voldoende te slapen en uit te rusten, regelmatig te bewegen, gezond te eten en drinken, je gedachten te verzetten met het uitoefenen van een hobby en vergeet vooral niet: lachen is gezond!

Neem contact op
Is er op je werk of thuis iets aan de hand en heb je hulp nodig, maak het dan bespreekbaar met je werkgever, vertrouwenspersoon, collega of (huis)arts. Wil je je verhaal kwijt aan FNV MOOI, neem dan contact op.

 

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier