Eind december 2020 heeft FNV MOOI samen met de ANKO en CNV Vakmensen een brief gestuurd aan minister Koolmees. In die brief hebben Sociale Partners gevraagd of er een mogelijkheid is om de aanvraag voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) 3.1 te kunnen herzien. Het ministerie van SZW reageert: Het is in de uitvoering helaas niet mogelijk om correcties door te voeren in reeds gedane aanvragen. De NOW is een grofmazige regeling die in de uitvoering zoveel mogelijk geautomatiseerd is. Een dergelijke aanpassing, gebruikt voor maatwerk, vergt aanpassingen die niet mogelijk zijn.
Brief van ANKO, FNV MOOI CNV aan minister Koolmees
Een gedeelte uit de brief aan minister Koolmees:
Veel ondernemers zijn voortvarend te werk gegaan en hebben vóór de uiterste datum van 13 december een aanvraag gedaan voor de NOW 3.1-regeling. Zij hebben daarbij in eerste instantie niet altijd rekening gehouden met de mogelijkheid om de periode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later te kunnen laten starten. Van het sluiten van niet-medische contactberoepen was in die periode immers nog geen sprake. Het is voor ondernemers echter niet mogelijk om deze NOW-aanvraag te herzien en zij lopen daarmee de broodnodige steun mis die het kabinet beschikbaar heeft gesteld. Het oplossen van deze tekortkoming in de huidige regelgeving is voor ondernemers van groot belang. Vandaar ons dringende verzoek om het mogelijk te maken om de NOW 3.1-aanvraag te kunnen herzien met betrekking tot het laten starten van de periode voor de omzetvergelijking.
Lees de volledige brief hier: https://fnvmooi.nl/coronavirus/sociale-partners-vragen-overheid-om-aandacht-voor-de-kappersbranche/.
Reactie ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Vandaag kregen wij reactie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De brief lees je hieronder:
Geachte heer Crusio en mevrouw Patijn,
Allereerst wil ik u meedelen dat uw mail van 28 december jl aan minister Wouter Koolmees in goede orde is ontvangen. Vanwege grote drukte rondom het uitwerken van de steunmaatregelen is beantwoording tot op heden niet mogelijk gewenst. Waarvoor mijn excuses. Vanwege de relevantie van uw mail in deze periode wil ik hierbij graag ingaan op het door u gegeven signaal.
In uw mail verzoekt u het ministerie werkgevers de mogelijkheid te geven hun NOW-aanvraag te herzien, om zo een andere periode te kiezen voor het berekenen van omzetverlies. Dit mede omdat vele werkgevers een aanvraag hebben ingediend voordat de verlengde maatregelen bekend werden. Hierdoor hebben zij nu geen mogelijkheid om het omzetverlies vanaf 15 december op te vangen.
De subsidieperiode van de NOW3 is verdeeld over drie tijdvakken. De subsidieperiode van de NOW3.1 is oktober, november en december. De werkgever heeft bij de NOW3.1 de mogelijkheid om zelf te kiezen wanneer de omzetdalingsperiode van start gaat. Dat kan zijn 1) oktober, november en december, 2) november, december en januari of 3) december, januari en februari. Deze keuze maakt de werkgever bij de aanvraag. Na het indienen van de aanvraag kan dit helaas niet meer gewijzigd worden.
Het is in de uitvoering helaas niet mogelijk om correcties door te voeren in reeds gedane aanvragen. De NOW is een grofmazige regeling die in de uitvoering zoveel mogelijk geautomatiseerd is. Een dergelijke aanpassing, gebruikt voor maatwerk, vergt aanpassingen die niet mogelijk zijn.
In de door u voorgelegde casus hebben de werkgevers de inschatting gemaakt dat ook zonder de in december aangekondigde lockdown er een omzetdaling van meer dan 20% verwacht werd over de maanden oktober, november en december. Het voorschot van de NOW zal daar ook op gebaseerd zijn. Een NOW3.2 aanvraag kan vanaf half februari, voorzien in de omzetdaling van de overige maanden. De definitieve subsidievaststelling van de NOW geeft vervolgens aan of een daling van de omzet, wegens bijvoorbeeld de lockdown, leidt tot bijvoorbeeld een hogere subsidie.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet,
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid