Corona en haarverlies

In MOOI Lijfstijl nummer 4 van dit jaar kun je lezen wat het verband is tussen vitamine D-tekort en haarverlies. Maar ook het coronavirus Covid-19 kan leiden tot haarverlies. Hoe dat zit? Tricholoog Jacky van Driel legt het uit.

Corona
Jacky: “De meeste trichologen zien het hele jaar door talloze gevallen van overtollig haaruitval (telogeen effluvium) en haarverlies veroorzaakt door gevoeligheid voor androgenen (androgenetische alopecia). Maar sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus, ligt het aantal nog veel hoger.” Die toename is niet alleen in Nederland zichtbaar, maar over de hele wereld. Jacky heeft namelijk wereldwijd contacten met trichologen. Jacky: “De pandemie heeft op verschillende manieren bijgedragen aan haarverlies bij de bevolking. Stress was de nummer 1 oorzaak.”

Stress
“Stress is niet goed voor je”, vertelt Jacky stellig. “Het is altijd een van de meest voorkomende oorzaken of triggers van haaruitval en andere lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen geweest. De meerderheid van de cliënten die last kregen van haarverlies tijdens en na de intelligente lockdown, hadden allemaal een verhoogde mate van stress.” Maar, hoe veroorzaakt stress haaruitval?

De normale haarcyclus
Laten we eerst eens kijken naar de normale haarcyclus. De haarcyclus bestaat uit 3 hoofdfasen:

  1. Anagene fase
    De actieve, genetisch bepaalde groeifase, die gemiddeld twee tot zeven jaar duurt (ongeveer 1.000 dagen). Ongeveer 85-90% van de haren bevindt zich in een bepaalde periode in de anagene fase.
  1. Catagene fase
    Overgang van groeifase naar rustfase. Deze fase duurt ongeveer een tot twee weken (10 tot 14 dagen). Minder dan 1% van de haren op de hoofdhuid bevinden zich tegelijk in de catagene fase.
  2. Telogene fase
    Rustfase. Deze fase duurt ongeveer twee tot vier maanden (ongeveer 100 dagen). Gemiddeld 10% van alle haren op de hoofdhuid bevinden zich in de telogene fase.

Overtollig haaruitval
Jacky: “Wanneer het lichaam enige vorm van trauma ervaart zoals stress, ongelukken, operaties, bevalling, hoge koorts, systemische ziekte, shock, slechte voeding et cetera kan dit de haarzakjes sneller dan normaal in de telogene fase duwen. Dat betekent dat we méér dan de normale 10% aan haren per dag verliezen. Dit wordt overtollig haaruitval genoemd. Als de oorzaak eenmaal is aangepakt, wordt de haarcyclus gewoonlijk weer normaal en verliezen we geen overmatige hoeveelheden haar meer.”

Pandemie
“Met de beperkingen die nodig zijn om de pandemie te beheersen, ervaren veel mensen hogere niveaus van stress, angst en depressie”, vervolgt Jacky. “Voor veel mensen komt het door het thuis opgesloten zitten of de financiële instabiliteit die het gevolg is van Covid-19. Ze zijn niet zo ijverig geweest met hun dieet als vóór de corona-uitbraak en sporten niet meer zo regelmatig als voorheen.”

Vitamine D en haarverlies
Een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan haaruitval is volgens Jacky vitamine D-tekort. Lees dat artikel in de nieuwste editie van MOOI Lijfstijl. Jacky: “Mensen gaan minder vaak naar buiten en worden dus niet genoeg blootgesteld aan zonlicht. De UVB-stralen in zonlicht helpen de huid vitamine D3 aan te maken, die het lichaam nodig heeft om calcium te helpen absorberen en ontstekingen te verminderen. Vitamine D speelt ook een zeer belangrijke rol bij de haarcyclus en een verlaging van de vitamine D-spiegels kan leiden tot veel verschillende soorten haarverlies.”

Advies van de expert
Jacky: “Mijn advies in deze moeilijke tijden is om manieren te vinden om met stress om te gaan. Probeer regelmatig te wandelen en een actief sociaal leven te houden terwijl je 1,5 meter afstand houdt. Dat kan ook online of per telefoon. Probeer gezond te blijven eten door maaltijden van tevoren te plannen. Eet voldoende groenten en fruit, en voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D en zink om het immuunsysteem te versterken. Verlies je overmatig veel haar, maak dan een afspraak met een gekwalificeerde en gediplomeerde tricholoog, zodat deze je kan helpen de oorzaken van jouw haarverlies te identificeren en aan te pakken.”

www.trichologyeurope.co.uk

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier