Corona-update: Niet-medische contactberoepen dicht t/m 19 januari

Vanavond om 19 uur heeft premier Mark Rutte officieel een harde lockdown afgekondigd vanuit Het Torentje in Den Haag. Nederland gaat vanaf morgen 5 weken op slot. Op een paar uitzonderingen na, gaat alles dicht om het aantal contactmomenten tot een minimum te beperken zodat het coronavirus wordt ingedamd. Niet-medische contactberoepen in de uiterlijke verzorging moeten de deuren sluiten in de drukste maand van het jaar, zoals bijvoorbeeld kappers, nagelstylisten en schoonheidsspecialisten. Zij mogen hun werk tot en met 19 januari niet uitvoeren. Ook andere haar- en beautyprofessionals zonder salon die werkzaam zijn in de uiterlijke verzorging mogen hun beroep niet uitoefenen, denk hierbij bijvoorbeeld aan ambulante werkers. Medische contactberoepen mogen hun werkzaamheden wel uit blijven voeren. Check hier welke winkels er open mogen blijven. En download hier de lijst met uitzonderingen van contactberoepen.

Maatregelen: harde lockdown
Vanaf morgen 15 december moeten niet-noodzakelijke winkels dicht en worden alle publiekelijk toegankelijke locaties gesloten. Premier Rutte noemde hierbij ook de sluiting van de niet-medische contactberoepen. Verder geldt er een dringend advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Bezoek mag je ontvangen: maximaal 2 mensen. Met kerst is er een uitzondering, dan mag je maximaal 3 mensen uitnodigen. Kinderopvang en scholen gaan dicht, net als in het voorjaar. Kinderopvang is uitsluitend toegankelijk voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben. Het OV is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Reizen naar het buitenland wordt dringend afgeraden tot half maart. Reizen/vakantie binnen Nederland mag wel, maar eenmaal op locatie moet je je aan de maatregelen houden.

Financiële noodmaatregelen
ZZP’ers in de uiterlijke verzorging kunnen nog steeds aanspraak maken op het financiële steunpakket van de overheid, zoals de Tozo (inkomensondersteuning), TVL (tegemoetkoming vaste lasten) en/of TONK (ondersteuning noodzakelijke kosten). Werkgevers kunnen ook aanspraak maken op de NOW (tegemoetkoming in loonkosten). Kijk hier voor extra informatie: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/ of kijk op de website van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl.

Op 12 januari komt er een persconferentie met premier Mark Rutte en Minister De Jonge over de maatregelen na 19 januari.

Houd de websites www.fnvmooi.nl en www.rijksoverheid.nl in de gaten voor meer informatie. Heb je vragen, stuur je e-mail naar info@fnvmooi.nl. Wij streven ernaar z.s.m. inhoudelijk op je vraag terug te komen. FNV MOOI wordt momenteel overstelpt door vragen en kwesties, waardoor de beantwoording ervan helaas wat langer kan duren dan je van ons gewend bent. Wij hopen op je begrip. Heb je een spoedvraag, bel dan op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur of tussen 13.00 en 17.00 uur naar 030 – 23 14 221.

Wij wensen jullie allemaal veel sterkte toe. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte zodra er meer nieuws of informatie is.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier