FNV MOOI heeft ook weer de afgelopen dagen overweldigend veel berichten van kappers en beautyprofessionals ontvangen. Het is duidelijk dat de branches met grote problemen kampen en de gevallen soms werkelijk schrijnend zijn. Met de ervaringsverhalen en onze reactie daarop willen we jullie zo goed mogelijk voorlichten over de situatie en de stand van zaken. Wij begrijpen uit de reacties en privéberichten dat dit door jullie gewaardeerd wordt. Ook jij kunt je verhaal anoniem delen. Stuur jouw verhaal in via info@fnvmooi.nl. Wij maken uit alle aanmeldingen een keuze en nemen de situatie als voorbeeld, zoals die voor velen van jullie geldt. Je verhaal wordt dus niet letterlijk overgenomen en je privacy blijft gewaarborgd. We delen graag onderstaand verhaal met je:
[Ingezonden door anoniem lid]
Ik ben zzp’er en heb sinds 1 jaar een kapsalon in een extern pand. Omdat mijn partner ook een inkomen heeft, heb ik geen recht op Tozo. Ook voor TVL val ik buiten de boot, omdat ze voor die berekening ter vergelijking de cijfers van het laatste kwartaal van het jaar daarvoor nemen. Die cijfers heb ik niet, want toen was ik nog niet open. Het gevolg is dat er daarom gekeken wordt naar de cijfers van het eerste kwartaal van 2020. Dat is natuurlijk niet eerlijk, aangezien ik toen net was begonnen en we in maart alweer moesten sluiten vanwege de lockdown. Het ziet ernaar uit dat ik dus over het eerste kwartaal van 2021 ook nergens recht op heb, vanwege die vergelijking met het vorige jaar.
Ik voel mij door de overheid in de steek gelaten en moet nu het geld dat ik had opgespaard om een deel van mijn lening voor startkapitaal af te betalen gebruiken om te overleven. Ik geef mijn klanten nog wel de mogelijkheid producten te bestellen, die ik aan huis aflever. Uiteraard op 1,5 meter afstand. Maar deze verkoop is heel minimaal en ik kan daar niet van leven. Mijn zakelijke en privé vaste lasten lopen namelijk ook gewoon door!
FNV MOOI: Dit is een lastige situatie. Als je partner een inkomen heeft, vindt de overheid dat jouw partner voor jou kan zorgen, maar in de praktijk werkt dat heel vaak niet zo omdat het inkomen te laag is voor de kosten die er altijd zijn. Denk aan boodschappen, huur, verzekeringen etc. Wij hebben vorige week nogmaals gepleit bij de overheid voor het afschaffen van de partnertoets bij de Tozo, zeker als de partner geen hoog inkomen heeft. Het is nu afwachten of de overheid onze wens gaat inwilligen. Vanaf 1 april zou er – naast de partnertoets – een vermogenstoets komen bij de Tozo, maar dat gaat, mede op aandringen van ons, niet door. Â Â
Verder heeft de overheid extra steunmaatregelen voor starters ontwikkeld. Voor starters komt een aparte regeling die zo veel mogelijk lijkt op de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). De regeling zal gelden voor starters die gestart zijn tussen 1 januari en 30 juni 2020. Deze maatregel wordt op dit moment nog verder uitgewerkt. Voor de tegemoetkoming zal naar alle waarschijnlijkheid gekeken worden naar de inkomsten van het derde kwartaal van 2020. De regeling zal gaan gelden voor zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2021. Starters gestart tussen 1 januari en 15 maart vorig jaar komen ook voor de al bestaande TVL in aanmerking. Deze starters hebben mogelijk in het begin nog niet direct een volwaardige omzet kunnen draaien vanwege een verbouwing of het wachten op een vergunning. Om deze overlap te beperken, wil het kabinet starters tussen 1 januari en 15 maart 2020 in het tweede kwartaal van 2021 alleen voor de startersregeling in aanmerking laten komen. In het tweede kwartaal kunnen starters dan dus geen gebruik meer maken van de al bestaande TVL, maar alleen van de TVL voor starters. Het kabinet hoopt het loket van de starters TVL in april/mei van dit jaar te kunnen openen. Eerder is niet haalbaar, omdat de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) waar de regeling kan worden aangevraagd, anders de hoge druk niet aan kan. Dit zou betekenen dat de regeling met terugwerkende kracht aangevraagd zou kunnen worden via www.RVO.nl.
Ook kunnen starters (die in het eerste of tweede kwartaal van 2020 zijn gestart én ondernemers in getroffen sectoren) middels Coronaoverbruggingskredieten (leningen) geld lenen tegen soepele leenvoorwaarden (1,75% rente voor 4 tot max. 6 jaar) tot een maximumbedrag van € 35.000. Deze kredieten zijn vanaf het tweede kwartaal van 2021 beschikbaar.