Ervaringsverhaal van een FNV MOOI-lid: ZZP’er met een salon aan huis

FNV MOOI krijgt dagelijks veel berichten van kappers en beautyprofessionals die onderstrepen dat de branches met grote problemen kampen. Met het delen van deze ervaringsverhalen en onze reactie daarop, willen we jullie voorlichten over de situatie en de stand van zaken. Wij begrijpen uit de reacties en privéberichten dat dit door jullie gewaardeerd wordt. Ook jij kunt je verhaal met ons delen, via info@fnvmooi.nl, zodat wij dat als voorbeeld kunnen nemen. Wij maken uit alle aanmeldingen een keuze. We delen graag onderstaand verhaal met je:

[Ingezonden door anoniem lid]
Ik ben ZZP’er en kom niet in aanmerking voor de TVL omdat ik mijn salon aan huis heb en ook niet voor de Tozo-uitkering omdat mijn man werkt. Ik houd van mijn vak en ik doe dit omdat ik het fijn vind mensen blij te maken, maar ik heb daarnaast de inkomsten ook gewoon nodig!
Deze maand moest de boekhouding over het vierde kwartaal van 2020 weer gedaan worden. De boekhouder kost ook geld! En ook al kun je belastinguitstel aanvragen, die kosten moet je uiteindelijk toch betalen. Dus hoeveel zin heeft dat?
Dan heb ik het nog niet eens over de openstaande producten in mijn salon die ik gebruikte voor mijn klanten en die nu langzaamaan bederven. Eeuwig zonde! Dat zijn kosten die ik straks opnieuw kan maken terwijl ik aan deze producten niets heb verdiend.
In de maanden dat we wel open waren, had ik ook minder klanten dan normaal. Er waren er best een aantal die niet durfden en afwachtten.
Als we op deze manier verder gaan, met misschien weer een verlengde lockdown en zonder financiële tegemoetkoming, zal ik mijn salon moeten sluiten. Ik zie mijn droom in het water vallen. Ik hoop dat er voor ons echt kleine zelfstandige ook een oplossing komt.

FNV MOOI: Maandagavond hebben wij samen met ANKO en CNV Vakmensen opnieuw een brief gestuurd naar de overheid, waarin wij duidelijk maken dat veel kappers (maar ook andere branches binnen de UV) momenteel tussen wal en schip vallen. Er is een directe financiële injectie nodig om te voorkomen dat veel kappersbedrijven in februari omvallen. Bijvoorbeeld in de vorm van een voorschot, of een eenmalige tegemoetkoming volgens het principe van de TOGS voor ieder bedrijf.
De systematiek van het steunpakket, zoals onder andere de partnertoets bij de Tozo, de vaste-lastendrempel bij de TVL en de termijnaanvraag bij de NOW, zorgt ervoor dat kappers (en beauty professionals) kopje ondergaan en het nieuwe, verruimde steunpakket niet dreigen te halen. Een voorschot of een eenmalige tegemoetkoming is nu nodig. Wij hopen dat deze punten a.s. donderdag in het Kamerdebat worden besproken. Het is nu afwachten of de overheid onze wens gaat inwilligen. Vanaf 1 april zou er – naast de partnertoets – een vermogenstoets komen bij de Tozo, maar dat gaat, mede op aandringen van ons, niet door. Mogelijk dat de nieuwe TONK-regeling (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) uitkomst biedt voor bovenstaande situatie. Deze regeling wordt nog uitgewerkt en zou vanaf februari gecommuniceerd worden. Het loket voor de aanvragen zou vanaf april/mei opengaan, omdat eerder helaas niet haalbaar is. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte, zodra wij meer weten.

 • Vraag
  aan FNV MOOI?

  • Bel 030 - 23 14 221
  • Stel je vraag per e-mail
 • Word lid
  van FNV MOOI

  • Hulp & advies
  • Kortingen op producten
  • Antwoorden op al je vragen
  Klik hier