FNV MOOI adviseert mondkapjes

Sinds de uitbraak van het Coronavirus in maart jl., is er veel te doen over mondkapjes. Waar het aanvankelijk ging over de vraag of er wel voldoende mondkapjes voor de zorgverleners waren, is nu de vraag of kappers en andere contactberoepen nog veilig kunnen werken zonder mondkapjes.

Safety first, elke foute spetter telt
Marga Patijn, voorzitter FNV MOOI, is daar desgevraagd heel helder over: “Mensen die in de zorg werken hebben voorrang. Maar uit informatie die FNV MOOI heeft gekregen, blijkt dat er inmiddels voldoende voorraad bij toeleveranciers en groothandels in onze branches beschikbaar is die de zorg niet opkoopt. Dus die discussie kan gesloten worden. Bovendien pleiten we er niet voor dat bijvoorbeeld kappers, nagelstylisten en schoonheidsspecialisten de ‘zware’ voor de zorg geschikte mondkapjes gebruiken. Dit zijn de speciale mondkapjes, bedoeld voor bescherming tijdens zeer risicovolle handelingen. Wij gaan er ook niet van uit dat een kapper of zijn klant een even groot risico op besmetting loopt als een verpleger op de IC die met Coronapatiënten werkt. We snappen ook dat de ‘lichtere’ mondkapjes geen 100% bescherming tegen Corona kunnen bieden, maar ze dragen wel bij aan een zo veilig als mogelijke situatie in combinatie met de andere maatregelen. Houd er wel rekening mee dat je een mondkapje maximaal drie uur draagt. In een mondkapje hopen zich ook bacteriën op, dus ook om die reden mag je deze tussentijds niet aanraken of bijvoorbeeld af- en opzetten. Sommige mondkapjes zijn voor eenmalig gebruik en gooi je dus direct weg als je ze hebt gedragen, andere dien je elke dag op een heet programma te wassen, ook de zelfgemaakte mondkapjes. Die overige maatregelen waarnaar ik eerder verwijs, zijn bijvoorbeeld het verplicht vooraf een afspraak maken met de klant en het houden van een intakegesprek met de klant bij binnenkomst. Heeft iemand Coronaverschijnselen, dan wordt die klant niet behandeld. De klant wordt ook direct bij toegang tot  de salon op de hoogte gesteld van de salonregels en gevraagd de handen te wassen. Vergeet de 1,5 meter afstand houden van elkaar niet. Wij hebben inmiddels als motto: safety first, elke foute spetter telt. Ofwel: elke foute spetter die door een mondkapje wordt tegenhouden, is MOOI meegenomen.”

Mondkapjes in het OV
De overheid heeft bepaald dat vanaf 1 juni a.s. mondkapjes verplicht worden in het OV. “Dat is toch ook niet voor niets”, zegt Marga Patijn. “Er zijn landen die mondkapjes verplicht stellen, zoals de landen om ons heen. Ook bij contactberoepen! Neem bijvoorbeeld België en Duitsland. We snappen eerlijk gezegd niet waarom werkgevers twijfelen, buiten dat het hen op korte termijn de aanschaf van de mondkapjes kost. Zij hebben er toch juist extra belang bij dat ze het goed regelen in de salon, want als een werknemer of de klant in zijn salon besmet is geraakt, dan is het de vraag of die werkgever niet aansprakelijk wordt gesteld. Werkgevers moeten zich natuurlijk niet achter het kabinet verschuilen en zeggen dat ze niet hoeven, omdat het niet verplicht is. Zij hebben een eigen verantwoordelijkheid. Het is net als in het verleden met asbest. Daar vond de rechter ook dat werkgevers hadden kunnen weten dat asbest gevaarlijk was, ook toen er nog  geen verbod op asbest was.”

Parallel met asbest
FNV MOOI trekt de parallel tussen de mondkapjes en de aansprakelijkheid voor asbest. Alhoewel asbest in het verleden aanvankelijk niet verboden was, is er een periode geweest dat er wel veel ophef was over de mogelijke risico’s van blootstelling aan asbest. Werkgevers die desondanks hun werknemers blootstelden aan het risico, werden vervolgens verweten dat zij hadden kunnen weten dat er risico’s verbonden waren aan het werken met asbest, ook toen dat formeel nog niet verboden was. Marga Patijn: “Wij weten niet of iemand die zonder mondkapje werkt en een klant besmet, hiervoor in de toekomst aansprakelijk kan worden gesteld. We stellen evenmin dat het gebruik van alleen een mondkapje, elk risico uitsluit. We gaan er wel van uit dat het dragen op de juiste manier van een mondkapje ook bijdraagt – naast andere maatregelen – aan het verminderen van het risico. Dat is de reden waarom in het buitenland (bijvoorbeeld in Duitsland) wel een mondkapje voor kappers wordt voorgeschreven. Elke spetter telt in dit geval. Bovendien gaat het niet om enorme bedragen. Zo duur zijn mondkapjes niet en we hebben onlangs gehoord dat er tussen 25 mei en 1 september geen BTW op mondkapjes wordt geheven.
En als klant wil jij toch ook liever naar een kapper die met een mondkapje werkt?”

 

 

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier