Het coronavirus laait weer op. FNV MOOI adviseert: draag een mondkapje!!

Wie heeft het niet over de mondkapjes!

De actuele informatie van het RIVM liegt er niet om: het coronavirus verspreidt zich weer snel in Nederland. En niet alleen in Nederland. Dagelijks bereiken ons nieuwe berichten: over gestrande reizigers, slechte hygiënische voorzieningen op campings en landen die van code geel naar oranje springen. Opvallend is ook het verplichte mondkapje op de meeste bestemmingen buiten onze landsgrenzen.

Cijfers
21 juli zijn er in Nederland 534 personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. De week erna zijn dat er inmiddels 987, dat is bijna twee keer zoveel als een week eerder. Op 27 juli, weer een week later, meldt het RIVM een toename van 1.329 nieuwe besmettingen. De besmettingen blijven dus flink stijgen!
Toch merken veel Nederlanders op dat steeds meer mensen het niet (meer) zo nauw nemen met de maatregelen. Regelmatig handen wassen met water en zeep, 1,5 meter afstand houden tot anderen, druktes vermijden, wijs op reis en op je werk de protocollen blijven volgen: de regels verdwijnen langzamerhand naar de achtergrond. Dat lijkt logisch als er minder besmettingen zijn, maar aangezien het virus weer oplaait zouden we die maatregelen juist extra in acht moeten nemen. Niemand zit immers te wachten op een tweede lockdown! Veel ondernemers en zzp’ers in de UV-branche zouden hierdoor kopje onder kunnen gaan, waardoor ook werknemers zonder baan komen te zitten.

Mondkapjes
Met steeds meer nieuwe besmettingen is ook de mondkapjesdiscussie weer volop in het nieuws. Wie heeft het er niet over. Gelukkig horen we ook in Nederland steeds meer deskundigen positief over het dragen van een mondkapje. Nee, dat is niet leuk, makkelijk of goedkoop, maar het is wel één van de maatregelen die kan bijdragen tot het veiliger door het coronaleven gaan.
Argumenten als ‘je kunt de mondkapjes verkeerd gebruiken en dan zorgen ze voor besmetting, daarom moet je ze niet gebruiken’ gaan natuurlijk nergens over. Bestuur je jouw auto verkeerd, dan krijg je ook een ongeluk. Je moet het dus goed doen, zoals alles in het leven. Natuurlijk moet je naast het mondkapje ook nog steeds heel goed je handen wassen, 1,5 meter afstand houden en drukte vermijden. Zie het mondkapje als één van de maatregelen, die samen met de andere maatregelen bijdraagt aan het veiliger leven en werken. Vooral als je de 1,5 meter afstand niet kunt handhaven. Veel landen om ons heen hebben dit al begrepen.

Advies FNV MOOI
FNV MOOI pleit al maandenlang voor het dragen van een mondkapje op die plaatsen waar de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden, zoals in de uiterlijke verzorging. Een kapper die een baard van een klant knipt of een schoonheidsspecialist die boven het gezicht werkt, loopt te veel risico met alle gevolgen van dien. Wil jij nog eens lezen wat FNV MOOI daar eerder over schreef, bekijk dan de publicaties op onze website, bijvoorbeeld op 6, 8, 13 en 20 mei jl.: www.fnvmooi.nl/category/coronavirus/. Het aantal mensen dat tegen het dragen van een mondkapje is, wordt steeds kleiner. Meer en meer mensen kiezen voor veiligheid. Uiteraard is het belangrijk dat je het mondkapje op de juiste manier draagt. Laat het niet aan je kin, arm of hand bungelen en stop het niet in je tas. Bekijk hier hoe je het mondkapje draagt: www.fnvmooi.nl/corona-veilige-werkplek/infographics.php en bekijk deze adviezen van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/instructies.

Vandaag spreekt het OMT met de overheid over mondkapjes. Wij zijn benieuwd naar de uitkomst. De eerste geluiden die al naar buiten komen zijn dat ze mondkopjes in Nederland niet verplicht gaan stellen. Laten we hopen dat ze dat voor de uiterlijke verzorging wel doen. De branche heeft een bijgesteld protocol al klaar liggen.

Fout is goed fout
Zodra het fout gaat en er besmettingen zijn, escaleert het al snel. Kijk bijvoorbeeld naar Hillegom. Daar was een corona-uitbraak in een café en er zijn nu tientallen personen positief getest na die bewuste avond. Ook op vakantiereizen kan het flink misgaan. Nederland geeft op dit moment slechts voor een paar gebieden in Spanje code oranje af. Kroatië was tot voor kort geel gebied, maar de Rijksoverheid heeft dit land in zijn geheel aangepast naar code oranje. Dagelijks kunnen deze situaties veranderen. Zit je in een oranje gebied dat eerst geel was, dan adviseert de overheid twee weken in thuisquarantaine te gaan. En dat heeft uiteraard weer consequenties voor je werk. Heb je daar vragen over, neem dan contact op met FNV MOOI via info@fnvmooi.nl of bel tussen 09.00 en 12.30 uur of 13.00 en 17.00 uur met 030-23 14 221. Of lees ons eerdere bericht op onze website

Wees voorzichtig, zowel in Nederland als in het buitenland, en kies voor veiligheid. Draag een mondkapje!

 

 

 

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier