Zorgen over het vaccinatiebeleid

In de media en ook bij FNV MOOI duiken er verhalen op van mensen die niet gevaccineerd willen worden met AstraZeneca of Janssen. Die verhalen kennen wij inmiddels wel, ze zijn niet allemaal even positief. We weten dat er zelfs ernstige bijwerkingen kunnen zijn die leiden tot blijvende schade aan de gezondheid. FNV MOOI krijgt hier al een tijd vragen over, maar vindt intussen zelf ook dat de overheid toch wel bijzondere keuzes maakt in het vaccinatiebeleid. Leden ontvangen vandaag een Quickscan met vragen over hoe zij het vaccinatiebeleid ervaren. FNV MOOI wil met deze uitkomsten de minister een noodbrief sturen.

Derde lockdown
Nu de maatschappij beetje bij beetje weer verder opengaat en de salons alweer een tijdje aan het werk zijn, lijkt het erop dat het coronavirus COVID-19 steeds verder wordt ingedamd. Enerzijds door de basismaatregelen waaraan we ons allemaal moeten houden en anderzijds door de vaccinaties die worden uitgerold. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter dat is voor de ziekenhuizen. Als die minder vol zijn, voorkomen we met zijn allen een volgende lockdown. Ook voor onze werkzaamheden is dat natuurlijk van belang. Na twee lockdowns zit niemand op een derde lockdown te wachten.

Bijzondere keuzes vaccinatiebeleid
FNV MOOI begrijpt niet altijd de keuzes in het vaccinatiebeleid die door de overheid worden gemaakt en die worden opgelegd aan het Nederlandse volk. Sommige zaken zijn best vreemd. Inentingen met AstraZeneca of Janssen kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Denk aan trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De overheid heeft bepaald dat er een groep in Nederland is die een vaccin krijgt toegewezen, het AstraZeneca-vaccin. Het gaat hierbij om de groep 60-65 jaar, die hun vaccinatie gezet krijgen door de huisarts. In de overige leeftijdscategorieën kun je in de meeste gevallen kiezen op welke locatie je gevaccineerd wordt en daarmee kies je dan ook vaak welke vaccinatie je krijgt. Besluit iemand uit de leeftijd 60-65 dat hij of zij geen AstraZeneca geprikt wil hebben, dan valt deze persoon buiten de boot. Hij of zij heeft geen keuze, want huisartsen prikken alleen AstraZeneca. Er wordt bij weigering dus geen vaccin gezet. Dat is toch bijzonder, als je bedenkt dat de overheid zegt dat iedereen zo snel mogelijk ingeënt zou moeten worden. Zeker de iets ouderen onder ons, en FNV MOOI vindt 60 jaar toch niet zo jong meer. Qua leeftijd is deze groep ook aan de beurt.

Leeftijdsdiscriminatie
Is het niet bijzonder dat de overheid beslist welk vaccin iemand in zijn of haar lijf gespoten krijgt? Dat alleen de groep met de leeftijd tussen 60 en 65 AstraZeneca krijgt? Je zou haast denken aan  discriminatie gebaseerd op leeftijd. Deze leeftijdsgroep is ouder en dus kwetsbaar en zou daarom gevaccineerd moeten worden op een locatie die zij zelf uitkiest, net als alle ouderen. Voor iedereen in Nederland zou moeten gelden dat zij zelf kunnen bepalen welk vaccin zij krijgen. FNV MOOI vindt het een vreemde zaak. Misschien zijn er niet genoeg vaccins als niemand meer AstraZeneca wil. Als dat de echte reden is, vindt FNV MOOI dat daar meer transparantie over moet zijn vanuit de overheid en dat iedereen gelijk behandeld moet worden.

Quickscan
Leden van FNV MOOI ontvangen vandaag een enquête over hoe zij het vaccinatiebeleid ervaren. Het vaccinatiebeleid is immers een belangrijke pijler in de strijd tegen corona én bij het voorkomen van een derde lockdown. De anonieme uitkomsten van deze Quickscan gaat FNV MOOI gebruiken in een brandbrief aan de minister.

 

 

 

 

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier