De kappersbranche zou zelf eens in de spiegel moeten kijken

FNV MOOI stuurde de volgende informatie naar hun leden

Komt er wel of geen nieuwe CAO in 2024?

Wat is er gebeurd en voor welke keuze staan de leden van FNV MOOI?

Bonden krijgen cao-eindbod voor hun kiezen (eindbod=slikken of stikken)

FNV MOOI, CNV Vakmensen en ANKO startten 26 februari 2024 de cao-onderhandelingen om te komen tot een nieuwe cao die in moet gaan per 1 juli 2024. Helaas liepen geheel onverwacht de onderhandelingen vast. Al in de tweede bijeenkomst in de ochtend van 4 maart 2024 geeft ANKO aan niet meer verder te willen onderhandelen door een eindbod te willen doen. Het wordt voor de bonden dus slikken of stikken.

Eindbod van ANKO blijkt alleen een loonbod te zijn waarbij de laagste functie minder krijgt dan de hogere functie. En, daar wil ANKO wat voor terug. Werkgevers willen dat werknemers die ziek zijn het tweede ziektejaar teruggaan in loon en wel met 30% i.p.v. dat werknemers hetzelfde loon zouden blijven ontvangen. Iedereen, in alle kappers functies, die in deze situatie terecht komt, zakt direct (ver) onder het Wettelijk Minimum Loon(WML). Dit vindt FNV MOOI heel erg.

Dat werkgevers als je erg ziek bent, de basislonen in de kappers-cao die al zo laag zijn nog verder willen verlagen, stoort ons zeer! Werkgevers kunnen zich voor het tweede ziektejaar gewoon verzekeren, waarom werknemers (verder) in de problemen brengen.

FNV MOOI vindt het niet gepast dat ANKO dit punt op deze manier wil doordrukken.

Verder is in het eindbod niets terug te vinden van de wensen die bonden hebben gevraagd in hun brief aan ANKO.

Op dit moment is doorpraten over het eindbod niet meer mogelijk. Met een eindbod zegt ANKO eigenlijk: “dit is het en daar kan je ja of nee tegen zeggen” (dus slikken of stikken).

Wij komen hier verderop nog op terug.

De toekomst van de kappersbranche. De Kappersbranche staat voor grote uitdagingen. Twee belangrijke uitdagingen zijn het te kort aan kapperspersoneel en hun arbeidsvoorwaarden die negatief afsteken tegen de arbeidsvoorwaarden van MBO-branches waar werknemers naartoe uitstromen als zij het kappersvak verlaten. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, de supermarkten en de zorg.

Beide uitdagingen hebben veel met elkaar te maken.

 

De kappersbranche staat er niet zo heel goed voor. De meeste ondernemingen zijn nog voldoende winstgevend, dat wel. Maar ook de kappersbranche heeft steeds meer last van de krapte op de arbeidsmarkt. Vacatures zijn moeilijk te vervullen en het aantal jongeren, dat kiest voor een opleiding in de kappersbranche, neemt af.

Dat het steeds minder aantrekkelijk wordt om te kiezen voor het kappersvak is ook wel verklaarbaar. Hieronder wordt de stand van zaken op het gebied van een aantal arbeidsvoorwaarden beschreven.

Conclusie: werkgevers kunnen zelf veel doen om het kappersvak weer aantrekkelijk te maken. FNV MOOI zet zich daarvoor in, maar te veel werkgevers lijken zich nog niet bewust van de noodzaak.

Het antwoord op deze vraag is simpel: NEE!

In de jaren die achter ons liggen, is het regelmatig voorgekomen dat werkgevers geen cao wilden afsluiten. Gevolg daarvan was dat de lonen niet omhooggingen. Daar betaalt de sector nu de rekening voor.

De beloning in de kappersbranche loopt ongeveer 30% achter bij de beloning in vergelijkbare sectoren waar veel mbo-opgeleide werknemers werken. Werknemers die ongeschoold werk doen, verdienen zelfs beter dan een kapper die een mbo-opleiding heeft afgerond.

Ja dat klopt. De minimumlonen zijn sterk gestegen en dat is maar goed ook. Dit vindt FNV MOOI trouwens niet alleen, ook de Tweede en Eerste Kamer waren unaniem in hun standpunt om het minimumloon flink te verhogen. Gevolg van de stijgingen van het minimumloon is dat de helft van het loongebouw in de kappersbranche nu ook rond het wettelijk minimumloon zit. Dat geldt voor de leerlingen maar ook voor de (allround) haarstylist. Je ziet dat hieronder in de twee tabellen, zie het gekleurde deel.

Vergis je overigens niet in de mooie cijfers rechts bovenin, daar kan niemand namelijk gebruik van maken. Op je 15de ben je namelijk nog geen haarstylist, op je 17de nog geen allround-haarstylist en op je 18de geen topstylist.

 

Wij kennen geen enkele andere sector in Nederland waar mbo-opgeleide werknemers slechts het minimumloon verdienen.

En het is eigenlijk nog erger: een vak volwassen kapper, een haarstylist, allround-haarstylist en zelfs de topstylist van 21 jaar en ouder krijgt er volgens het loongebouw jaarlijks wel een ervaringsjaar bij, maar ziet daarvan jaren niets terug in de beloning. Zie de tabellen hieronder, zie het gekleurde deel. Ook dat komt in geen enkele andere sector in Nederland voor. De kappersbranche bungelt in elk onderzoek over beloning onderaan.

FNV MOOI wilde daarom niet nog langer wachten en dit jaar het loongebouw vernieuwen. FNV MOOI heeft daar ook dit jaar weer een voorstel voor gedaan.

 

In loongebouw B wordt met een prestatiebeloning gewerkt. De basislonen van loongebouw liggen 2% onder de lonen van loongebouw A. Dat betekent dat werknemers die onder loongebouw B vallen nu minder dan 1% boven het minimumloon verdienen als zij hun omzetnorm niet kunnen halen en dat komt nogal eens voor.
Bij elke stijging van het minimumloon hebben zij een basisloon dat minder is dan wat wettelijk verplicht is.
Gelukkig moeten werkgevers in dit geval tenminste het wettelijk minimumloon betalen. Het is toch niet terecht dat werknemers zo weinig verdienen in de kappersbranche!

Ja dat is ten dele waar. ANKO, de organisatie van werkgevers, heeft aan de bonden een zogenaamd eindbod gedaan voor een nieuwe cao. Een eindbod betekent eigenlijk slikken of stikken.

In het eindbod gaan de salarissen voor de leerlingen (functiegroepen 1 en 2) er met 7% op vooruit. In de functiegroepen salonassistent en haarstylist gaan de lonen met 10% omhoog. De allround haarstylist en de topstylist krijgen er 12 % bij.

De gemiddelde loonstijging in Nederland is bijna 7%. Dus in vergelijking daarmee zijn de loonsverhogingen aan de hoge kant. Maar omdat de lonen in de kappersbranche lager zijn dan in vergelijkbare sectoren en ook daar de lonen dit jaar zullen stijgen, zijn deze loonsverhogingen helemaal niet uitzonderlijk hoog. Zeker niet als wij ons bedenken dat ook het wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 en per 1 januari 2025 waarschijnlijk weer behoorlijk zal gaan stijgen. Dat zal ertoe leiden dat de beloning in de kappersbranche weer niet heel veel boven het wettelijk minimumloon blijft.

Nee, helaas niet. ANKO heeft ook aangekondigd dat werknemers die ziek zijn in het tweede ziektejaar niet langer hun loon voor 100% doorbetaald krijgen. I.p.v. 100% krijgen deze werknemers nog maar 70% doorbetaald. Dat geldt voor iedereen die op of na 1 juli 2024 ziek wordt.
Daarmee verslechteren werkgevers de arbeidsvoorwaarden en dat is onacceptabel in een sector die toch al niet de beste arbeidsvoorwaarden heeft.
Bovendien vindt FNV MOOI het allesbehalve netjes om deze verslechtering eenzijdig op te leggen terwijl dit onderwerp niet inhoudelijk met elkaar besproken is.

Omdat de wetgeving is veranderd, moet de branche ook de toekomstige pensioenregeling voor de kappers aanpassen. FNV MOOI wil de belangrijke uitgangspunten van de huidige pensioenregeling minimaal handhaven en vindt het de hoogste tijd om te indexeren. Met andere woorden, wij willen dat werknemers in de kappersbranche een fatsoenlijk pensioen kunnen opbouwen. De werkgevers willen vooral dat de premie niet verder omhooggaat. ANKO wil er geen afspraken met ons over maken.

FNV MOOI heeft voorgesteld om een vijf- of driejarige cao af te sluiten. Dan weten werkgevers ook waar zij de komende jaren aan toe zijn. Wij hebben ook in dit overleg voorgesteld om in de cao een loongebouw op te nemen dat nooit meer op of onder het wettelijk minimumloon kan komen.

Bovendien hebben wij voorgesteld om de opgelopen achterstand in de beloning (circa 30%) de komende jaren in te lopen door de lonen in de kappersbranche sterker te laten stijgen dan in andere sectoren.

Zie hieronder een overzicht van de MBO-branches die meer verdienen als de kappers.

AWVN Benchmark 1 februari 2024

AWVN Benchmark 1 februari 2024

Ook vindt FNV MOOI dat iemand van 21 jaar en ouder die een ervaringsjaar erbij krijgt dat moet merken in het loon. Dat is hard nodig om ervoor te zorgen dat de kappersbranche een aantrekkelijke branche wordt om te gaan en te blijven werken.

Daarnaast wil FNV MOOI dat loongebouw B wordt afgeschaft. Bedrijven die dat willen, kunnen dan nog steeds gebruikmaken van vormen van prestatiebeloning maar het minimale basisloon is dan in ieder geval wel voor iedereen gelijk.

FNV MOOI vindt dat iedereen een fatsoenlijk pensioen moet kunnen opbouwen. Als het nodig is om de premie daarvoor een beetje te laten stijgen dan moet dat maar. Immers na een leven lang hard werken moeten werknemers die met pensioen gaan ook voldoende inkomen hebben om rond te kunnen komen.

En FNV MOOI vindt verder elke verslechtering van arbeidsvoorwaarden onacceptabel. Dus om werknemers die twee jaar ziek zijn nog maar 70% loon door te betalen (onder minimumloon) vinden wij ronduit slecht.

Nee, als het aan FNV MOOI ligt niet. Natuurlijk is loon een belangrijk onderwerp. Maar er is nog veel meer. Zo heeft FNV MOOI voorstellen gedaan over:

  • Het beperken van de werkdruk en gezond werken
    Omdat er steeds vaker te weinig personeel is moeten werknemers veel en hard werken en worden de regels van de ARBO-catalogus niet altijd nageleefd. Dat vindt FNV MOOI een slechte zaak en wij willen dat hier meer aandacht aan wordt besteed.
  • Een regeling mantelverlof
    Steeds meer werknemers moeten taken als mantelzorger verrichten. FNV MOOI vindt dat werknemers daartoe in de gelegenheid moeten worden gesteld. Daar hebben wij een concreet voorstel voor gedaan.
  • Uitbetalen van overwerk
    Van onze leden horen wij steeds vaker dat zij willen dat overwerk wordt uitbetaald in geld i.p.v. tijd. Ook daarvoor hebben wij een voorstel gedaan: de werknemer mag kiezen hoe overwerk uitbetaald wordt: in tijd of in geld.
  • Het indexeren van toeslagen en pensioenen.
    Allerlei toeslagen willen wij met hetzelfde percentage verhogen als de lonen.
  • Het verbeteren van de vergoeding aan stagiaires
    Ook stagiaires hebben recht op een fatsoenlijke vergoeding. Gelijk werk moet gelijk beloond worden. Ook hiervoor hebben wij voorstellen gedaan.

Het is onbegrijpelijk maar werkgevers hebben op geen enkel voorstel van bonden inhoudelijk gereageerd.

Dat is een goede vraag.
Wij leggen nu het eindbod van de werkgevers-ANKO aan jullie voor. Onze leden mogen zeggen of zij met het eindbod instemmen of niet.
Als een meerderheid van de leden instemt met het eindbod dan gaan wij de cao meeondertekenen. Als een meerderheid van de leden niet instemt, dan tekent de FNV MOOI de cao niet.

Als wij de cao wel tekenen blijven wij meepraten over bijvoorbeeld een verbetering van het loongebouw. ANKO heeft aangegeven om daar het komende jaar voor te gebruiken.
FNV MOOI legt het eindbod van ANKO zonder stemadvies voor aan de leden. Dat doen wij omdat wij onze leden enerzijds ook een loonsverhoging gunnen. Het is een dure tijd en velen zullen het loon nodig hebben.
Anderzijds vinden wij het onfatsoenlijk om de doorbetaling aan zieke werknemers in de tweede ziektejaar terug te brengen tot 70% (betaling onder het Wettelijk Minimum Loon).
Wij geven dus geen stemadvies. Het woord is aan jullie, onze leden. Jullie bepalen of FNV MOOI gaat instemmen met het eindbod van werkgevers.

Zoals wij je in deze nieuwsbrief lieten weten, bepalen onze leden of we gaan instemmen met het eindbod dat ANKO heeft gedaan. Omdat het een eindbod is kunnen we hierin geen veranderingen aanbrengen, het is slikken of stikken……
Wel willen wij belangrijke boodschappen over brengen naar ANKO. Vul op het stembiljet in wat jij ANKO wilt laten weten na het lezen van deze nieuwsbrief.

Jij als lid van FNV MOOI ontvangt later vandaag een stemformulier via de mail.

  • Vraag
    aan FNV MOOI?

    • Bel 030 - 23 14 221
    • Stel je vraag per e-mail
  • Word lid
    van FNV MOOI

    • Hulp & advies
    • Kortingen op producten
    • Antwoorden op al je vragen
    Klik hier