We kampen alweer ruim anderhalf jaar met het coronavirus en de gevolgen van het virus op de gezondheid en de maatschappij. Wat is er veel gebeurd en wat hebben we inmiddels veel geleerd! Het aantal besmettingen is de afgelopen tijd weer hard gestegen en steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het RIVM gelooft dat de piek deze winter nog moet komen. De maatregelen zijn daarom sinds 6 november weer aangescherpt en daarnaast is het bericht afgegeven dat dit wel eens niet de laatste aanscherping zou kunnen zijn deze winter.
Hoe het begon
Toen in maart 2020 de eerste gevallen in Nederland bekend werden, heerste er veel angst en onzekerheid. Werknemers waren bang om te gaan werken en het virus op te lopen. Klanten hadden angst om de kapper, schoonheidsspecialist, nagelstylist, of andere beautyprofessionals te bezoeken en ziek te worden. Werkgevers wilden z.s.m. mogelijk hun salons sluiten. Er volgde een eerste lockdown, mondkapjes werden verplicht gesteld, de 1,5 meter samenleving werd ingevoerd en de hygiënevoorschriften werden aangescherpt. We wasten onze handen stuk en spatschermen sierden de salons.
Hulp aan ondernemers en werkgevers
Na de eerste lockdown volgde ook een tweede lockdown en voor een aantal ondernemers in de uiterlijke verzorging was dit de druppel. Gelukkig waren er veel bedrijven en zzp’ers die de crisis het hoofd konden bieden. De financiële tegemoetkomingen hielpen, al waren sommige aan strenge eisen onderworpen, ook werknemers werden gevraagd de werkgevers te helpen.
Aangescherpte maatregelen
Tot na deze zomer leken de cijfers redelijk onder controle te zijn. Veel coronamaatregelen gingen terug naar normaal, maar wel in een nieuw jasje. Helaas begonnen de besmettingen in oktober toch weer op te lopen en werden de coronaÂmaatregelen sinds 6 november opnieuw aangescherpt. Tijdens de persconferentie van 2 november werd de mondkapjesÂplicht hervat, onder meer voor de contactberoepen in de uiterlijke verzorging. Voor zowel de klant als de dienstverlener. Ook werd er meer aandacht gevraagd voor de basismaatregelen, werd het thuiswerkadvies aangescherpt en werd de oproep gegeven drukte onderweg te mijden en buiten de spits te reizen. Ook het coronatoegangsÂbewijs geldt op meer plekken. FNV MOOI hanteert al sinds het begin van corona op kantoor de 1,5 meterregel, de (hygiëne)voorschriften en de basisregels. Dit zal FNV MOOI ook blijven doen. Hygiëne was en is belangrijk in de salons. Waar we nog veel discussie over voeren is het coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs, verplicht testen of herstelbewijs). We moeten laten zien dat we coronavrij zijn. Er zijn ook werkgevers die van hun werknemers willen weten of ze gevaccineerd zijn. Op dit laatste hoef jij als werknemer nog niet te antwoorden volgens de wet. Je bent vrij om zelf de keuze te maken of jij je wilt laten vaccineren. Je hoeft daarom ook niet tegen iemand te vertellen of je wel of niet gevaccineerd bent, dus ook niet tegen je werkgever. Of je gevaccineerd bent kan voor jou zeer gevoelige informatie zijn en voor een ander niet meer dan het scannen van een QR-code.
Discussie tussen branches
Voorlopig zullen we moeten leven met corona en misschien wel voor altijd. FNV MOOI vindt het daarom een goed idee als branches zouden discussiëren over welke regels permanent doorgevoerd zouden kunnen worden, ook al zijn ze voor niemand leuk. Op die manier heb je niet telkens te maken met pieken en dalen, en misschien zelfs weer een sluiting van de salons. Als we de belangrijkste maatregelen altijd handhaven, is dat dan zo erg? Laten we elkaar helpen en er samen voor zorgen dat de salons open mogen blijven, vooral net voor de feestdagen. Daarnaast beslist iedereen zelf wat hij of zij doet met zijn of haar lichaam. Bij de jaarlijkse griepprik wordt er ook geen heisa over gemaakt.
Op naar een mooi en positief 2022!