FNV MOOI vertelt in het kort wat daarbij komt kijken
Als je overweegt om te starten als zzp’er zul je eerst moeten onderzoeken wat het zelfstandig ondernemerschap inhoudt en wat daarbij komt kijken. Pas als je dat in kaart hebt gebracht, kan je de juiste beslissing nemen; wil je starten als zzp’er of toch niet?
Waar begin je?
Begin met het maken van een werkplan waarin komt te staan wat er allemaal moet gebeuren. Ga hiervoor op zoek naar informatie zodat je jouw kennis vergroot. Denk bijvoorbeeld aan de Kamer van Koophandel, de bank, de Belastingdienst maar vraag ook bij FNV MOOI informatie op.
Ben je ingelezen en heb je een werkplan, dan is de volgende vraag hoe en waar je het zzp-schap wil uitvoeren en welke ondernemingsvorm je kiest. Zo kun je ervoor kiezen om als ambulante zzp’er aan de slag te gaan, maar kan je er ook voor kiezen om een eigen salon te openen of als franchisenemer te starten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je een stoel of tafel wilt huren of dat je samen met een andere zzp’er een bedrijf start. En wil je dit alles fulltime of parttime doen omdat je bijvoorbeeld voor een deel bij een werkgever in dienst blijft? Allemaal mogelijkheden en keuzes die als eerste gemaakt moeten worden.
“Ben je nu werknemer? Houd dan rekening met je opzegtermijn en eventueel concurrentiebeding”
Verdiep je ook in wettelijke bepalingen en vergunningen waar je mee te maken krijgt als ondernemer. Denk aan het bestemmingsplan van jouw gemeente, bouwvergunning(en) en het regelen van arbeidsomstandigheden en hygiëne.
Je bedrijfsnaam
Bedenk hoe je jouw bedrijf wilt gaan noemen en hoe je logo er ongeveer uit moet komen te zien. Het is voor (potentiele) klanten belangrijk dat je naam en logo duidelijk weergeven wat voor diensten en producten je aanbiedt. Als je eenmaal een bedrijfsnaam hebt bedacht, kun je bij de Kamer van Koophandel controleren of je deze naam mag gebruiken. Een bedrijfsnaam heet namelijk officieel een ‘handelsnaam’ en handelsnamen worden beschermd in de Handelsnaamwet. Je kunt dus niet zomaar iedere bedrijfsnaam uitkiezen.
De Belastingdienst bepaalt of jij voor de inkomstenbelasting gezien wordt als ondernemer, dit ligt onder meer aan het aantal uren dat jij als zzp’er gaat werken en is belangrijk voor de hoogte van de belasting die je uiteindelijk moet gaan betalen.
Maak een promotieplan zodat jij je bedrijf doordacht, succesvol kan gaan promoten. Let wel, wacht met het ontwerpen van bijvoorbeeld je website en promotiemateriaal totdat je zeker weet dat je de gekozen bedrijfsnaam mag voeren.
De bedrijfsadministratie
Je moet nogal wat bijhouden aan administratie als je ondernemer bent. Denk maar eens aan je klantenbestand, contracten met leveranciers, je voorraad, een bedrijfsauto/kilometervergoeding en je boekhouding (lees meer hierover op pagina 6 van dit magazine). Ook moet je je verdiepen in welke verzekeringen je moet regelen.
AVG: Elke ondernemer, dus ook een zzp’er moet voldoen aan de nieuwe privacy wetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wanneer je als zelfstandige persoonsgegevens verwerkt, dan zul je de implicaties van de AVG voor je eigen onderneming moeten onderzoeken.
Vraag jij je af waar je moet beginnen om te voldoen aan de AVG? Vraag als lid van FNV MOOI de brochure ‘Ben jij al AVG-proof?’ op.
Kostprijs berekenen
Het is natuurlijk de bedoeling dat je salon geld gaat opleveren en dat er een goede verhouding is tussen de gemaakte kosten en je inkomen. Hiervoor zal je aan je klanten een prijs voor je diensten en producten moeten vragen. Je kunt natuurlijk eerst eens bij je naaste concurrenten kijken. Maar wees voorzichtig, jouw prijs kan heel anders uitvallen als je al jouw vaste kosten erin verwerkt. Zet deze daarom eerst eens op een rijtje om je kostprijs te kunnen vaststellen.
Wil je uitgebreidere informatie ontvangen, vraag bij FNV MOOI de brochure ‘Starten als zzp’er’ aan. FNV MOOI wenst je veel succes met het maken van een keuze. Voor hulp of informatie kun je contact met ons opnemen via info@fnvmooi.nl of 030-2314221.