Werknemers met een “slapend dienstverband” eindelijk recht op een ontslagvergoeding.
De hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, heeft vrijdag 8 november 2019 bepaald dat werkgevers niet langer dan 2 jaar een dienstverband “slapend” mogen houden om de ontslagvergoeding/transitievergoeding te ontlopen.
Wat is een “slapend” dienstverband?
Op grond van de kappers cao moet je werkgever jou als je langdurig ziek bent, gedurende twee jaar het loon doorbetalen. Na twee jaar stopt deze verplichting en kan je werkgever overgaan tot ontslag. Bij ontslag moet de werkgever dan wel de wettelijke ontslagvergoeding betalen. Veel werkgevers hadden tot nu toe geen zin om na twee jaar loonbetaling tijdens ziekte ook nog eens een ontslagvergoeding te betalen. Daarom was de “truc” bedacht op “op papier” het dienstverband in stand te houden. Formeel bestond de arbeidsovereenkomst dan nog met als resultaat dat er geen ontslagvergoeding betaald hoefde te worden. Dit noemen we een slapend dienstverband.
Wet Compensatie Transitievergoeding.
Omdat ook de politiek het niet redelijk vond dat werkgevers die twee jaar lang tijdens ziekte loon hadden betaald bij ontslag ook nog een ontslagvergoeding moesten betalen, is er een wet aangenomen waarmee werkgevers de transitievergoeding kunnen terugvragen bij het UWV; de Wet Compensatie Transitievergoeding.
Werkgevers kunnen op grond van deze regeling vanaf 1 april 2020 de transitievergoeding bij UWV terug vragen. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015.
Onwillige werkgevers.
Ondanks dat er nu dus een regeling is op grond waarvan de werkgever een na twee jaar ziekte betaalde transitievergoeding kan terugvragen, bleven veel werkgevers weigeren mee te werken aan de beëindiging van arbeidsovereenkomsten met langdurig zieke werknemers. Hierdoor zitten veel werknemers ongewild nog steeds gevangen in een slapend dienstverband.
Rechter; slapend dienstverband niet meer toegestaan.
De rechter heeft nu bepaald dat werkgevers mee moeten werken aan ontslag met een transitievergoeding na twee jaar ziekte. De rechter geeft aan dat de wetgever van de slapende dienstverbanden af wil en wijst op het bestaan van de compensatieregeling.
In bijzondere gevallen bijvoorbeeld als de werkgever door het voorschieten van de ontslagvergoeding in ernstige financiële problemen komt, mag de rechter bepalen dat de betaling van de vergoeding in termijnen mag of het ontslag uitstellen tot 1 april 2020.
FNV MOOI geeft advies.
FNV MOOI wil haar leden graag bijstaan in het beëindigen van het slapende dienstverband én het claimen van de ontslagvergoeding waar je nog recht op hebt. Wil je dat wij je helpen met het vorderen van je claim? Vul dan op de website het formulier in. Na ontvangst van jouw aanvraag zal FNV MOOI contact met je opnemen om jouw claim te bespreken.